KONTAKTI

Posjeta studenata Nastavničkog odsjeka ALU UNSA galeriji Manifesto

U sklopu umjetničkoistraživačkog projekta pod nazivom “Istraživanje značaja inovativnih (digitalnih) oblika internacionalizacije i (virtualne) mobilnosti za razvoj interdisciplinarnog obrazovanja, produkcije i tržišno-relevantnih vještina kod studenata” koji podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, organizirana je u četvrtak 12.1.2023. godine posjeta studenata Nastavničkog odsjeka ALU UNSA galeriji Manifesto, Sarajevo. Osnivači Manifesta –  Adna Muslija, magistrica likovne umjetnosti i Benjamin Čengić, producent i ulični umjetnik –  predstavili su nam prilikom ovog susreta  konceptualne osnove Manifesta i načine njegovog djelovanja, te iskustva i izazove s kojima  su se  u svom radu  susretali.

Naglašavajući  višedimenzionalni karakter aktivnosti Manifesta,  umjetnici-osnivači  su  studentima predočili modele samoinicijatnivnog,  proaktivnog, interdisciplinarnog i kolektivnog djelovanja u polju umjetničke produkcije/prezentacije i angažiranih društvenih praksi.

Voditeljica projekta, van. prof dr Iva Simčić, šef Nastavničkog odsjeka
Istraživači na projektu, van. prof dr Jasmina Gavrankapetanović-Redžić i v.as. Anja Bogojević

Kratka biografija Manifesta

Manifesto je hibridna platforma koja spaja zastupanje na tržištu umjetnina i doprinošenje lokalnoj savremenoj kulturi. Manifesto nastoji omogućiti profitabilan rad umjetnika_ca, te obezbijediti prostor za razvijanje njihovog punog potencijala, pozicionirajući sebe kao medijski kanal između građana i umjetnika_ca. Njegovo polje djelovanja nadilazi fizički prostor u Despićevoj ulici i podrazumijeva aktivno umjetničko osvajanje javnog prostora. Galeriju Manifesto označavaju: poliperspektivnost, multimedijalnost, proakitvnost i angažiranost.

Galerija Manifesto nastala je u septembru 2021. godine kao odgovor troje mladih ljudi na nepostojanje prostora za produkciju i prezentaciju savremenih umjetničkih praksi u Sarajevu. U prva četiri mjeseca svog postojanja, Manifesto je funkcionisao kao nomadska galerija. Posuđivao je prostore drugih kulturnih institucija i pretvarao privatne u javne – izložbene. U martu 2022. godine, Manifesto je pronašao svoj stalni dom na adresi Despićeva 3, u starom dijelu grada Sarajeva. Zahvaljujući podršci zajednice, putem crowdfunding kampanje prikupljena su sredstva za adaptaciju prostora, a renovirana Galerija svečano je otvorena izložbom “POV” 16. decembra 2022. godine.
http://www.manifesto.gallery

    Galerija