KONTAKTI

Pozivnica – Izložba Odsjeka produkt dizajn – srijeda 11.05.2022. u 19h, Galerija ALU

Iskreno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Odsjeka produkt dizajn u srijedu (11.05.2022.), u 19h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba Odsjeka produkt dizajn dio je bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Nakon niza samostalnih izložbi naših nastavnika i suradnika, program obilježavanja jubilarnog rođendana nastavljamo s ciklusom od sedam samostalnih izložbi koje predstavljaju djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Nastavnički odsjek, Kiparstvo i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije.

 Ukratko o odsjeku

Odsjek za produkt dizajn pokrenut je 1983. godine. Prva generacija nastavnika ovog odsjeka – koju su činili profesori Zdenko Praskač, Zlatko Ugljen, Živojin Vekić, Seid Hasanefendić i Besim Spahić — utvrdila je osnovna programska opredjeljenja ovog studija, baziranog na edukativnim iskustvima u dizajnu u širem evropskom kontekstu. Orijentacija prema modelu obrazovanja koji se događa u saradnji s privredom proizvela je tijesnju studijsko-edukativnu relaciju s predratnim ekonomskim sistemima u Bosni i Hercegovini ali i izvan nje, na širem jugoslovenskom ekonomskom prostoru. Nakon rata, povezivanje s privredom nastavljeno je i nastavlja se i danas zahvaljujući saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, USAID-om, Firma projektom, agencijom Serda i Sippo; saradnja se ostvaruje sa domaćim kompanijama kao što su Artisan Tešanj, Rukotvorine Konjic, Prevent Visoko. Zahvaljujući toj saradnji studenti produkt dizajna su u više navrata imali priliku da svoj rad predstave i na Međunarodnom sajmu namještaja u Kölnu, Njemačka.
Specifičnost ovog odsjeka je predmet unikatno oblikovanje, koji je utemeljio prof. Zlatko Ugljen, a dugi niz godina uspješno vodila prof. Ognjenka Finci. Prof. Seid Hasanefendić stvorio je pretpostavke za razumijevanje i praksu dizajnerskog crtanja koji danas vodi prof. Asim Đelilović. Predmet razvoj oblikovanja, koji je utemeljio prof. Stane Bernik i koji pohađaju i studenti grafičkog dizajna i grafike, danas vode prof. dr Fehim Hadžimuhamedović i v.ass Amila Handžić Ferović. U najtežim trenucima u historiji Akademije (1992-1995), za kontinuitet nastave produkt dizajna posebno su zaslužni profesori Živojin Vekić, Stjepan Roš, Zinaid Raljević, te Muhamed Hamidović sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Danas Odsjek produkt dizajn čine prof. Asim Đelilović, prof. Salih Teskeredžić, prof. Jasna Mujkić, prof. Sanda Popovac, prof. Srđa Hrisafović, prof. dr. Emir Salihović, doc. Nataša Perković, v.ass. Denisa Šečerbajtarević i ass. Tarik Rizvanović.

 Izložbu Odsjeka produkt dizajn moguće je pogledati u periodu 11.05. – 20.05.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Dobro nam došli!

Dizajn plakata: Vanesa Prodanović  Durmišević