KONTAKTI

Pozivnica – Umjetnička izložba Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje umjetničke izložbe Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića, koje će se održati 08.02.2022., u 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti.

 

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, osnovana 1972. godine kao prva visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine, ove godine zvanično obilježava 50 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Program obilježavanja jubilarnog rođendana Akademije likovnih umjetnosti u mjesecu februaru nastavlja se s predstavljanjem umjetničkog djelovanja naših cijenjenih umjetnika i profesora Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića.

 

 Biografije umjetnika:

Tatjana Milaković (Novi Sad, 1964.) Osnovnu i srednju školu za primijenjenu umjetnost završila u rodnom gradu. Akademiju likovnih umjetnosti upisala u Sarajevu i diplomirala na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Ljubomira Perčinlića, 1987. godine. Postdiplomski studij završila na istoj akademiji 2004. godine. U zvanju redovne profesorice radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1989. godine.

 

Fikret Libovac  (Prijedor, 1957.) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je više priznanja i nagrada za skulpturu, crtež i instalaciju. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

Nusret Pašić (Sarajevo, 1951.) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine, u klasi profesora Borislava Aleksića, a postdiplomski studij završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine, u klasi profesora Stojana Ćelića. U period od 2002. Do 2005. godine obavljao je funkciju prodekana, te od 2007.do 2011. godine i funkciju dekana. Do 2018. godine radio je kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan je od osnivača Obala Art Centar I autor Svjedoka postojanja (Pariz, 1989) koja je kasnije dala ime seriji izložbi koje su obilježile sarajevsku umjetničku scenu pod opsadom. Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u BiH i inozemstvu.  

 

 Izložbu je moguće pogledati u periodu od utorka 08.02. do petka 18.02.2022., odnosno svakim radnim danom u terminu 10h00 do 18h00 u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

 Dobro nam došli!

Datum održavanja: