KONTAKTI

Predavanje Mitsuhisa Ishikawa-e na ALU

U utorak, 25. septembra 2012.godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gospodin Mitsuhisa Ishikawa, osnivač i predsjednik čuvene japanske produkcijske kuće Production I.G, održao je predavanje na temu japanske savremene animacije.

 

Kompanija Production I.G je producirala brojne filmove, OVA, TV serije, videoigre, te bila uključena u produkciju brojnih drugih animiranih sadržaja. Izuzetan uspijeh u Japanu i širom svijeta ostvarili su sa “Ghost in the Shell” (1995, Mamoru Oshii-a, N. 1 na ‘US Billboard Top Video Sales Chart’ 1996), “Jin-Roh: The Wolf Brigade” (1999, Hiroyuki Okiura-e, ‘Jury's Special Prize’ na Festivalu Fantasporto 1999) i “Blood: The Last Vampire” (2000, Hiroyuki Kitakubo-a). “Innocence“, koji je režirao Mamoru Oshii 2004, takmičio se i za nagradu ‘Palme d'Or’ na uglednom ‘Festival de Cannes’. U 2008, animirani film “The Sky Crawlers” je nominiran za nagradu ‘Golden Lion’ na 65. Venice Film Festival i osvojio tri nagrade na Sitges Film Festivalu u istoj godini.

Gdin. Mitsuhisa Ishikawa, osnivač i predsjednik Production I.G, dobio je veći broj priznanja za svoj rad i doprinos, uključujući i:
2004   Honorary PhD of Humanities (Lambert University);
2004   18. DCAj Digital Content Grand Prix, Chairman Prize;
2003   EOY (Entrepreneur Of The Year), Pobjednik za Japan 2003.
Posjeta gospodina Ishikawa-e Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je realizirana u okviru Sedmice japanske kulture 2012 koju organizuje Ambasada Japana u BiH.

 

izvor: http://www.productionig.com/

 

(foto: Dragana Antonić)