KONTAKTI

Predstavljanje projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet)

U četvrtak, 24. oktobra 2013. u 11.00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Dvorana Gorgona) održana je konferencija za novinare i predstavljanje projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet).

Muzej suvremene umjetnosti u narednom će dvogodišnjem razdoblju biti nositelj projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse / Bauhaus – Networking Ideas and Practice (BauNet), za koji su odobrena sredstva Europske unije iz Programa Kultura 2007.-2013.

Međunarodni istraživački i izložbeni projekt Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) uključuje četiri kulturne institucije iz četiriju europskih zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Voditelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza (Austrija), Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) te Loški muzej iz Škofje Loke (Slovenija).

Projekt BauNet ima za cilj cjelovito istražiti i prezentirati djelovanje umjetnika iz regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a dolaze iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Projekt prati koncepte i pedagoške metode rada škole Bauhaus osnovane 1919. u Weimaru, njezino djelovanje u Dessau (1925.-1932.) i Berlinu do zatvaranja 1933. i utjecaj koji je izvršila na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa arh. Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Projekt BAUNET će obuhvaćati arhivsko istraživanje, digitalizaciju građe, izradu BauNet portala, bazu podataka kao središnjeg mjesta budućih istraživanja, realizaciju stručnih skupova i radionica te izložbu u MSU Zagreb 2015., koja će zatim biti prikazana u ostalim zemljama-partnerima: Austriji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Na konferenciji za novinare je predstavljen vizualni identitet projekta, koji potpisuje Vladimir Končar, Studio Revolucija.

Na konferenciji za novinare su govorili:

  • Mladen Špehar, Kulturna kontaktna točka, Ministarstvo kulture RH
  • mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU
  • Vesna Meštrić, voditeljica projekta BauNet
  • Jadranka Vinterhalter, suautorica projekta BauNet
  • dr. Aida Abadžić Hodžić, koordinatorica projekta za Bosnu i Hercegovinu
  • Barbara Sterle Vurnik, koordinatorica projekta za Sloveniju
  • dr. Peter Peer, koordinator projekta za Austriju
  • Vladimir Končar, autor vizualnog identiteta projekta

Više informacija o projektu dostupno je putem zvanične web-prezentacije www.baunet-info.com