KONTAKTI

Prezentacija knjige “Selman Selmanagić und das Bauhaus”, Berlin 2018

“Dana 9. aprila 2018. u Bauhaus Arhivu u Berlinu organizirano je predstavljanje njemačkog, dopunjenog i proširenog, izdanja knjige «Selman Selmanagić und das Bauhaus», autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić, a u prijevodu Azre Džajić-Weber. Knjiga je prvi puta bila objavljena na bosanskom jeziku, u izdanju Bošnjačkog instituta u Sarajevu 2014. godine. Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu bila je partner u projektu BAUNET 2013.-1015.godine, a u kojem je tematiziran opus S.Selmanagića kroz niz međunarodnih simpozija, izložaba i studentskih radionica.

Njemačko izdanje knjige objavljeno je ediciji «Die Bauwerke und Kunstdenkmäler von Berlin”, Hrsg.: Landesdenkmalamt Berlin / Gebr. Mann Verlag, Berlin 2018. Ova renomirana izdavačka kuća koja objavljuje naslove iz oblasti historije umjetnosti, arhitekture i arheologije posvetila je ovaj naslov Selmanu Selmanagiću kao jednom od najznačajnijih imena u obnovi Berlina nakon Drugog svjetskog rata, uglednom arhitekti, urbanisti, dizajneru i univerzitetskom profesoru, formiranom u susretu različitih kultura i tradicija.

Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905. – Berlin, 1986.) jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je diplomirao arhitekturu u najznačajnijoj školi evropske umjetničke avangarde, Bauhaus u Dessauu 1932. godine i bio je dugogodišnji profesor na Odjelu za arhitekturu Kunsthochschule Weißensee u Berlinu (1950.-1970.). Selman Selmanagić jedino je ime iz povijesti umjetnosti i arhitekture u Bosni i Hercegovini koji se obrazovao i umjetnički formirao u izravnom susetu i kroz suradnju sa vodećim imenima evropskog umjetničkog modernizma, poput Paula Kleea, Wassilyja Kandinskog, Waltera Gropiusa, Hannesa Meyera, Mies van der Rohea.

Predstavljanje njemačkog izdanja i međunarodni simpozij o Selmanu Selmanagiću 10.4. 2018. godine u Bauhaus arhivu u Berlinu održani su pod naslovom “Selman Selmanagić: evropska biografija”, a u okviru Evropske godine kulturnog naslijeđa 2018 (ECHY 2018): “Sharing Heritage”.”

http://www.berlin.de/landesdenkmalamt/veranstaltungen/berliner-denkmalsalon/selman-selmanagic-eine-europaeische-biographie-682490.php

Galerija