KONTAKTI

Princip imaginacije – izložba poljskih umjetnika iz Wroclawa, 27.5.-6.6.2014.

Imaginacija zaista nema kraja!

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu, u suradnji s Gradskom galerijom iz Wrocława, organizira izložbu savremene poljske grafike, pod nazivom Principi imaginacije. Izložbu možete pogledati od 27. 5. do 06. 6. u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, ulica Maka Dizdara 3. Svečano otvaranje izložbe održat će se 27. maja u 19 sati.

Posjetitelji će imati priliku upoznati se s radovima troje wrocławskih grafičara: – Przemysława Tyszkiewicza, Marte Kubiak i Agate Gertchen, koji su uposlenici wrocławske Akademije lijepih umjetnosti i predstavnici Gradske galerije u Wrocławu. Ova galerija radi još od 1991. i njena zadaća je prezentacija poljske i međunarodne kulture, ali i promocija wrocławskih umjetnika u inostranstvu.

Mirosław Jasiński, direktor Galerije, historičar umjetnosti, diplomata i autor dokumentarnih filmova imao je poseban povod da se u ovom trenutku upravo u Bosni i Hercegovini predstave poljski umjetnici. Oboje njegovih roditelja rođeni su u Bosni, u okolini Prnjavora. Pored toga, ove godine je deset godina od smrti njegovog oca, pa je svoj rad pri organizaciji izložbe posvetio umrlom roditelju.

U govoru, koji je uključen u katalog izložbe, direktor Gradske galerije potcrtao je i simboliku izložbe u 2014. godini – jer se navršava tačno 100 godina od trenutka kada je Sarajevski atentat promijenio tok historije. Na takvu vezu aludira i sam naziv izložbe.

Radovi Tyszkiewicza (1964), Kubiak (1985) i Gertchen (1985) već su bili izlagani na mnogo međunarodnih izložbi, u Njemačkoj, Indiji, Kini, Australiji, Sjedinjenim Državama, itd. Izloženi radovi puni su napetosti i straha koji se rađaju iz crno-bijele koloristike, kao kod Gertchen, ili iz tematike čudovišta, kao kod Kubiak.

Svako će drukčije interpretirati ove radove i autore, ali, kako kaže ambasador Poljske Andrzej Krawczyk, „oni se sami brane. Treba ih vidjeti, a potom o njima pomisliti, jer se sigurno ima o čemu misliti“. A na to pozivamo i sve vas koji posjetite izložbu.

Galerija