KONTAKTI

Profesorica Silke Hofmann – gostujuće predavanje

Profesorica Silke Hofmann,  modna dizajnerica i istraživačica iz Berlina, održala je gostujuće predavanje studenticama treće godine Produkt dizajna u okviru nastave na predmetu Unikatno oblikovanje II koje vodi doc. mr. Nataša Perković.

Profesorica Hofmann govorila je o svom dizajnerskom razvoju od prvih studentskih koraka na prestižnom Fashion Institute of Technology u New Yorku i vodećem postdiplomskom studiju modnog dizajna na Central Saint Martins u Londonu pod vodstvom ikone modnog dizajna Louise Wilson, do radnog iskustva u modnoj industriji, od pret-a-portera do haute couturea. Govorila je o svom opredjeljenju za istraživački rad koji odlikuje humanocentrični, inkluzivni pristup odjevnom predmetu kroz doktorski studij na Royal College of Artu u Londonu i istraživačke projekte fokusirane na ko-dizajn sa ženama koje su prošle kroz proces mastektomije i razvoj novog arhetipa grudnjaka koji je prilagođen njihovim potrebama i željama.

Silke Hofmann ima veoma bogatu karijeru u različitim oblastima modnog dizajna, koja se ne sreće na našim prostorima, pa je izuzetno dragocjeno što je podijelila svoja iskustva sa našim studenticama, od kojih su mnoge opredijeljene za oblast modnog dizajna. Alumna Ana Dutina i studentice Amina Musić, Ena Hukić i Kristina Tambur pokazale su profesorici Hofmann svoje radove i od nje dobili smjernice za daljnji razvoj.

Fotografija:
Laura Knoops
Julia Lee Goodwin