KONTAKTI

Program ALU50, Izložba “Odsjeka grafički dizajn“

U sklopu programa obilježavanja 50 godina kontinuiranog rada i djelovanja Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u ponedjeljak (28.03.2022), u Galeriji ALU otvorena je izložba “Odsjeka grafički dizajn“.
Radi se o prvoj od sedam izložbi kojim će se predstaviti historijat i djelovanje matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Nastavnički odsjek, Kiparstvo i interdisciplinarni studij Restauracije i konzervacije.

Odsjek za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu osnovan je 1973. godine. Profesor Mladen Kolobarić u pravom je trenutku prepoznao značaj grafičkog dizajna kao sastavnog dijela savremenog društva, kao i potrebu da se ta oblast proučava na Akademiji likovnih umjetnosti. Zajedno sa profesorom Stanetom Bernikom, koji je predavao teoriju vizualnih komunikacija, prof. Kolobarić je utemeljio ovaj odsjek i postavio osnovne smjernice i programske osnove za savremene standarde ovog studija, te bio prvi profesor i šef Odsjeka. Četiri godine kasnije pridružuje im se Radmila Jovandić Đapić, koja predaje na predmetima grafika knjige i tipografsko oblikovanje do 1992. godine. Istaknuti beogradski profesor Dragoljub Kažić predavao je fotografiju do 1982/83. akademske godine, kada ga zamjenjuje praški đak, sada profesor emeritus Mehmed Akašamija, koji unosi metodološko i tehničko-tehnološko unaprjeđenje interpretativnog i kreativnog procesa u oblasti fotografskog djelovanja. Poseban pečat na generacije iz 1980-ih, do svog odlaska u SAD 1991. godine, ostavio je profesor Čedomir Kostović. Grupa sarajevskih studenata grafičkog dizajna, pod vodstvom profesora Mladena Kolobarića oblikovala je vizualne komunikacije više značajnih manifestacija toga vremena, među kojima ističemo identitet XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ratni period bio je iznimno težak za održavanje nastavnog procesa na ALU pa i na ovom odsjeku – profesori Mladen Kolobarić i Mehmed Akšamija zaslužni su za kontinuitet nastave. Na ALU 1994. dolaze Amra Zulfikarpašić, pa zatim i Bojan Hadžihalilović; svojim dolaskom oni osavremenjavaju nastavne programe koji su obilježili Odsjek u poslijeratnom periodu. Profesora Seida Hasanefendića na predmetu crtanje zamjenjuje profesor Fikret Libovac. I naši studenti su se, kao asistenti i nastavnici, uspješno uključili u nastavni program – profesori Dalida Karića Hadžiahmetović, Adla Isanović, Ivan Hrkaš, docenti Dragana Antonić, Amer Mržljak, Sandro Drinovac, Dejo Slavuljica, te asistenti: Nedim Šečeragić, Ismar Žalica, Vanesa Prodanović i Anesa Kadić.
Princip naučnoistraživačkog, kreativnog i umjetničkog pristupa oblikovanju i projektiranju grafičkih proizvoda obilježio je specifičnu Sarajevsku školu grafičkog dizajna. Rad na razvoju komunikoloških kriterija grafičkog dizajna, te na ispitivanju i optimiziranju grafičkih i elektronskih medija i rodnih disciplina, ima za cilj da po završetku studija mladi dizajneri čvrsto zakorače u profesionalni svijet, da streme kreativnim idealima i uključe se u širu profesionalnu zajednicu.

Izložbu “Odsjeka grafički dizajn“ moguće je pogledati u periodu 28.03. – 09.04.2023., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Galerija