KONTAKTI

Program ALU50 – Izložba Odsjeka kiparstvo

Poštovane/i,

iskreno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Odsjeka kiparstvo u srijedu (25.05.2022.), u 12.30h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba Odsjeka kiparstvo dizajn dio je bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Nakon niza samostalnih izložbi naših nastavnika i suradnika, program obilježavanja jubilarnog rođendana nastavljamo s ciklusom od sedam samostalnih izložbi koje predstavljaju djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Kiparstvo, Nastavnički odsjek i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije. Na izložbi Odsjeka kiparstvo biti će predstavljeni radovi studenata koji su nastali u aktualnoj 2021/22. akademskoj godini u sklopu nastave (redovne i izborne) na Odsjeku kiparstvo.

Kratki historijat Odsjeka kiparstvo
Višedecenijsko postojanje Akademije teško je zamislivo bez jednog od njenih temeljnih odsjeka – Kiparstvo. Pod vodstvom prof. Alije Kučukalića zaživljava pedagoški program kroz elementarnu zadaću istraživanja u polju skulptorske forme i uopšte kompleksnih oblikovnih metoda ne samo u smislu elementarne akademske problematike vezane za klasične probleme figure (akta), torza, portreta, reljefa itd. Svaki predmet unutar programa obuhvaća teoretski i praktični rad, a nastavni program provode profesori uz saradnju asistenta i više stručnih suradnika. Planovi i programi odsjeka su tako koncipirani da studentima tokom četverogodišnjeg studija (plus postdiplomski, master studiji) osiguravaju široke mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja u sferi skulptorskog istraživanja i prostornog oblikovanja. To su bile intencije od samog osnivanja Odsjeka kiparstvo do danas. Nakon višedecenijskog rada može se zaključiti da je osnivanje Odsjeka ispunilo svoju svrhu, te da je nastala pedagoška tradicija na ALU Sarajevo i danas aktuelna, sukladna vremenu pronalazeći nove i drugačije forme likovnog izražaja studenata kiparstva.
Kao i svi odsjeci i Kiparstvo ima svoju vlastitu historiju koju su obilježile značajne ličnosti umjetničkog i pedagoškog života. U prvom redu treba spomenuti prof. Aliju Kučukalića (tragično stradao 1992.) kao dugogodišnjeg profesora, šefa odsjeka Kiparstva i šefa postdiplomskog studija na ALU. Vrijedno je istači i prof. Zdenka Grgića čiji je angažman obilježio prvu dekadu rada samog odsjeka. Navedenom dvojcu treba pridodati i gostujućeg profesora iz Zagreba Kostu Angeli Radovanija. Odsjek kiparstva u novom prostoru (današnja zgrada ALU) 1982. godine dobiva i prve asistente Mustafu Skopljaka kao studenta prve generacije te Kenana Solakovića (preminuo 2002.). U tom periodu djeluje i Ivica Hižar kao stručni saradnik na polju kiparske tehnologije. Godine 1989. uvođenjem novog predmeta pod nazivom Kreativna obrada materijala dovela je do angažmana asistenta Antu Juriča. Ratne 1994. god. Odsjeku se priključuje i asistent Mirsad Šehić. Na kraju ratnog perioda nastavni kadar Odsjeka su činili šef odsjeka,doc. Mustafa Skopljak, asistent Mirsad Šehić i viši stručni saradnik Ivica Hižar. U periodu od 1995-2000. svoje mjesto na Odsjeku pronalaze asistent Enes Sivac i stručni saradnik Samir Sučeska. Danas na odsjeku Kiparstvo djeluju i rade red.prof. Mirsad Šehić, van.prof. Darko Šobot, doc. Daniel Premec, v.ass. Darko Stanić i ass. Samir Sučeska.
Kiparski odsjek u današnjim okvirima organizira se u dva studijska ciklusa po bolonjskom programu – I ciklus dodiplomski u trajanju od četiri godine i II ciklus master studija u trajanju od jedne godine. Predmeti kao što su Modelovanje i Kiparstvo prisutni su i u nastavnim programima svih drugih odsjeka ALU, uz angažman profesora i asistenata Odsjeka kiparstvo.

Izložbu Odsjeka kiparstvo moguće je pogledati u periodu 25.05. – 03.06.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Dobro nam došli!

Dizajn plakata: Vanesa Prodanović Durmišević

Datum održavanja: