KONTAKTI

Projekat Cultural Collisions BiH 2020-2021

U toku akademske 2020.-2021. godine Akademija likovnih umjetnost Univerziteta u Sarajevu je učestvovala u projektu “Cultural Collisions BiH 2020-2021”, pod vodstvom CERN-a (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) iz Ženeve, Švicarska, Austrian Cultural Forum-a i DAAD-a. Projekat je imao za cilj da poveže učenike, studente fizike i studente likovnih umjetnosti iz šest gradova u BiH, te da na jedan zanimljiv način široj publici predstavi misterije početka i kraja svemira. Supervizori sarajevskog tima su bili Prof. dr. Azra Gazibegović-Busuladžić – Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Dr. Dževdeta Dervić – Druga gimnazija i Nedim Šećeragić – oblast multimedije, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Prezentacije finalnih radova su održane istovremeno 18.6.2021., u više gradova međusobno povezanih preko Zoom aplikacije. Sarajevski tim je prezentovao svoj rad iz “Kuće znanja” u Drugoj gimnaziji.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koji su kreirali video su:
Ajla Balijagić (Grafički dizajn, II godina)
Ilma Pandžo (Produkt dizajn, II godina)
Asja Mustajbašić (Produkt dizajn, II godina)
Samir Mrković (Produkt dizajn, II godina)

Video možete pogledati ovdje: LINK

Sam video je metaforičan kako u vizuelnom, tako i u tekstualnom segmentu. Prva polovina videa se odnosi na početak svemira, pa eksplozija atoma materije koji kreiraju prazno platno aludira upravo na teoriju Velikog praska iz kojeg sve nastaje. Platno se ubrzo transformiše u prozor kao
naš pogled u svijet, planete, sazvježđa, galaksije i na kraju prašinu. Termin ”artist”, koji se spominje u tekstualnom dijelu se ustvari da tumačiti kao sila stvaranja.
Druga polovina videa se odnosi na kraj svemira, te njegovo širenje i hlađenje, a metaforično je ispričana kroz scenu lova sa Vitkovog stećka, gdje se pitamo da li će naš kraj izgledati kao odjek vapaja pogođenog jelena koji odzvanja kroz vječnost, a sam svemir ostati skamenjeni spomenik,
baš kao i stećak.

Autor fotografija sa prezentacije finalnih radova održane u “Kući znanja” – Druga gimnazija je Asja Mustajbašić.

Galerija