KONTAKTI

Promocija knjige “Kreševo, razvoj varoši i arhitektonski objekti”

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti¸u Sarajevu, u ponedeljak 22. 12. 2014. godine, biće promovirana knjiga dr. Ibrahima Krzovića: KREŠEVO, RAZVOJ VAROŠI I ARHITEKTONSKI OBJEKTI, zajedničko izdanje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Općine Kreševo.

Kreševo je staro bosansko mjesto velike rudarske, zanatske, duhovne i upće kulturne tradicije o čemu su objavljeni brojni radovi.  U njemu su se sačuvali tragovi materijalne kulture od antičkog, srednjevjekovnog, novovjekovnog do savremenog doba. U Kreševu je bila ljetnja rezidencija bosanskih srednjevjekovnih vladara, a tu je i crkva sv. Katarine i franjevački samostan. U knjizi su historijski i arhitektonski obrađeni svi monumentalni i javni objekti, a posebna pažnja posvećena je ljepoti i karakteristikama kreševske kuće. Studijom koju prati veliki broj crteža i fotografija, obuhvaćena je skoro svaka kreševska kuća tako da se može imati i podatak i dojam o izgledu ove nekadašnje varoši, pa kasabe i mjesta koje svojom ljepotom  i danas  plijeni pažnju posjetilaca, poznavalaca i ljubitelja kulturnog naslijeđa.

Promotori ove knjige biće prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Muhamed Hamidović, ekspert za arhitektonsko naslijeđe i gospodin Milo Jukić, književnik iz Kreševa.

Promocija će biti održana u 12:00 h