KONTAKTI

Radionica: Hotel Visoko RE-MODERN 11.05.-13.05.2023.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je od 11.- 13.05.2023. godine je pod vodstvom doc. dr Lejla Džumhur, prof. dr Nermina Zagora, doc. dr Lejla Kreševljaković i koordinatorica Amila Terzić i Zejneb Basarik održana radionica pod nazivom „Hotel Visoko RE-MODERN“, na temu održive obnove hotela Visoko sa fokusom na dizajn enterijera.

U radionici je učestvovalo 12 studenata III i IV godine Akademije likovnih umjetnosti, Odsjek za produkt dizajn (Zeynep Elif, Lejla Mehanoli, Adin Alispahić, Selma Kovačević, Lejla Čurić, Sara Feraget, Mak Handžić, Alen Ramčević, Lejla Vražalica, Dalila Bristrić, Rijad Sablja, Emina Džinić) i studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Ana Sužnjević, Ahmed Peco, Alem Hasanović, Amer Sarajlić, Arman Kulenović, Bakir Brčkalija, Edna Selimović, Elma Kuršumlija, Ema Muratović, Ena Ćiber, Faris Kukić, Hajrudin Omerović, Igor Mandić, Igor Zarić, Lejla Delalić, Nađa Zahirović, Nives Mašić).

Vrijednosti graditeljskog naslijeđa socijalističkog perioda Bosne i Hercegovine su izuzetno ugrožene, zbog čega je važno studente upoznati sa ovom vrstom naslijeđa u toku obrazovnog procesa na Arhitektonskom fakultetu kako bi kao budući arhitekti znali prepoznati njene vrijednosti i zaštiti ih kroz svoj rad i djelovanje. Osim toga, studenti tokom studija rijetko imaju priliku za intenzivan rad na praktičnim zadacima, kroz saradnju i razmjenu mišljenja sa studentima srodnih oblasti.

Kroz rad na ovoj radionici studenti su se upoznali sa dizajnersko-arhitektonskim vrijednostima gradskih hotela socijalističkog perioda, kao i izazovima pred kojima se nalazi arhitektonska struka u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju obnova ovih objekata. Radili su u timovima, unutar kojih su sarađivali studenti Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. Svaka grupa je radila na različitom zadatku iz oblasti enterijera. Studenti su na kraju radionice prezentirali svoje koncepte rješenja enterijera ulaznog hola, restorana, vidikovca, pizzerije, hotelske sobe i predsjedničkog apartmana,  referirajući se na prepoznate autentične arhitektonske, dizajnerske, ambijentalne, sociološke i kulturološke vrijednosti hotela Visoko, akademika Zlatka Ugljena.

Smatramo da su oba cilja, upoznavanje sa vrijednostima socijalističkog graditeljskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, kao i saradnja i razmjena mišljenja sa studentima i nastavnicima Akademije likovnih umjetnosti, realizacijom ove radionice postignuta.

 

    Galerija