KONTAKTI

Radionica sa njemačkim umjetnikom Arminom Linkeom, 29.4.2013.

Radionica
29.04.2013, 14:30-17:00 h (kupola ALU)
Akademija likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3

Armin Linke učesnik je drugog bijenala savremene umjetnosti 2nd Project Biennial D-0 ARK Underground, koji se odvija u Konjicu u Bosni i Hercegovini. Linke će predstaviti svoj projekat Vanishing Act. Zajedno sa arhitektom Srđanom JovanovićemWeiss, Linke je istraživao primjere jugoslavenske arhitekture u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, tako što su posjećivali i dokumentovali izuzetne građevine, koje se djelimično nalaze u ruševnom stanju. Građevine su podizane od šesdesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka. Namijenjene javnom prostoru, ističu se svojim skulpturalnim karakterom.

Pored radova iz projekta Vanishing Act, Linke je povodom bijenala radio lokalno-specifične snimke, tako da se među radovima nalaze i fotografije samog bunkera u Konjicu, gdje su i izložene.

Linkeov medij su fotografija i film. Njegov rad se odlikuje fluidnim prelazom između fikcije i stvarnosti, istraživanjem različitih prostora, i ljudi koji djeluju u njima. Njegova umjetnička praksa je usko vezana za različite pojavne oblike fotografskih arhiva, sa načinom njihovog upravljanja i njihovim pojavnim formama. Linke također već nekoliko godina radi i kao kustos.

U tom kontekstu nastao je i izložbeni i publikacijski projekat Doppelte Ökonomien (Dvostruka ekonomija), koji se zasniva na arhivu fotografa Reinharda Mendea, koji je djelovao u Istočnoj Njemačkoj (DDR). Ukupno 19.500 negativa je digitalizirano u okviru projekta, i oni predstavljaju polaznu tačku višeslojnog istraživanja koje je sprovela interdisciplinarna grupa umjetnika, kustosa, istoričara i arhitekata.

Od 2011. godine, Linke učestvuje na projektu Non-alligned images, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije u Beogradu. Međunarodna grupa umjetnika, istoričara koji izučavaju fotografiju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, filmaša, teoretičara vizuelnih kultura (Visual Cultures), književnika i filozofa postkolonijalističkog pristupa, kao i kustosa iz Njemačke, Srbije i Egipta, radi na transdisciplinarnoj izgradnji arhiva i produkciji fotografija o pokretu nesvrstanih država.

Radi se o arhivi jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koja je nastajala u periodu dužem od 30 godina. Veličina arhiva je jedinstvena: radi se oko 150.000 crno-bijelih fotografija (analognih i digitalnih) i dodatnih 600.000 negativa (koji nisu dostupni, ni kao izrađene fotografije niti u digitalnoj formi).

Radionica na Akademiji likovnih umjetnosti će predstaviti prve korake projekta Non alligned images, te će razvijati oblike saradnje sa Akademijom i drugim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Biografija Armin Linke
Armin Linke, rođen 1966. godine, živi u Berlinu i Milanu. Kao fotograf i filmaš radi na arhivu o ljudskom životu, i o različitim prirodnim i od čovjeka stvorenim krajolicima. Njegova multimedijalna instalacija o savremenom alpskom krajoliku nagrađena je na 9. Bijenalu arhitekture u Veneciji i na Bijenalu medija i arhitekture u Gracu. Armin Linke je gostujući profesor na univerzitetu umjetnosti Hochschule für Gestaltung Karlsruhe i na Universita Iuav u Veneciji, te djeluje pri programu MIT Visual Arts Programme Cambridge.

(izvor: Geothe-Institut Bosne i Hercegovine)