KONTAKTI

Rezultati online nastave na predmetu “Osnovi multimedijalne i digitalne kreacije II”

Nakon što je sredinom marta 2020. godine, uslijed vanrednih okolnosti uzrokovanih pojavom koronavirusa (COVID-19) obustavljena nastava u učioniciama, radionicama i klasama Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, nastavni proces izmješten je u online prostor.

U okviru nastave na predmetu “Osnovi multimedijalne i digitalne kreacije II”, studenti prve godine odsjeka Grafika, Nastavnički odsjek, Produkt dizajn i Grafički dizajn su u online formi nastavili upoznavanje sa kreativnim mogućnostima integracije različitih medijskih elementa u multimedijalno djelo i to na primjeru procesa konceptualizacije i produkcije jednog audio-vizuelog kolaža.

Kako je jedan od ciljeva predmeta razvijanje senzibiliteta za zvuk kao umjetnički medij i njegovu integraciju sa drugim medijskim elementima, te sticanje osnovnih znanja, vještina i sposobnosti audio-vizuelne montaže (tj. integracije zvuka sa nizom slika), studenti su na osnovu odabranih lokacije iz javnog prostora, uradili istraživanje o tome na koji način zvuk oblikuje naše razumjevanje prostora i atmosfere, a zatim koncipirali, te kreirali audio radove koji predstavljaju njihovu ličnu kreativnu interpretaciju odabranih lokacija. U okviru online nastave su prvo razvili bazične vještine u polju obrade i digitalne montaže zvuka, a zatim prešli na drugu fazu – istraživanja audio-vizuelne sinteze, koja je podrazumjevala izradu crteža, te rad na montaži.

Pod mentorstvom van.prof.dr Adle Isanović i asist. Nedima Šećeragića, radove su kreirali studenti/ce prve godine Akademije likovnih umjetnosti: Petra Strban, Benjamin Hrbenić, Zorana Jakovljević, Emina Jelešković, Maja Hodžić, Izabela Jalovčić (odsjek Grafika), Dženana Hoti, Ilda Halilčević, Ilma Kulić (Nastavnički odsjek), Iman Kabaš, Dalila Prando, Asija Mustajbašić, Sabrina Grbešić, Ilma Pandžo, Samir Mrković, Alen Ramčević, Amila Tihić, Ena Hukić, Merisa Sokol, Saira Feriz, Elma Voloder, Nizama Lapo, Borislav Trapara (odsjek Produkt dizajn), Adisa Bajić, Nora Berthoud, Ajla Balijagić, Sara Bubak, Kemal Beganivić, Ajna Hujdur i Mustafa Velagić (odsjek Grafički dizajn).

Na sljedećim linkovima možete pogledati neke od njihovih radova:
ELMA VOLODER, “Graveri”
AJLA BALIJAGIĆ, “Nullum malum sine aliquo bono”
ADISA BAJIĆ, “Život i smrt”
ASIJA MUSTAJBAŠIĆ, “Igralište”
SABRINA GRBEŠIĆ, “Iluzija”
NORA BERTHOUD, “Sinteza”
AMILA TIHIĆ, “Oluja”
BENJAMIN HRBENIĆ, “Šetnja”
PETRA STRBAN, “ZdravKo”
KEMAL BEGANOVIĆ, “Ingenue”
ILDA HALILČEVIĆ, “Nemirno jezero”
MUSTAFA VELAGIĆ, “Bez naziva”

Galerija