KONTAKTI

Samostalna izložba likovnih radova “Erotic Persona” autorice Lee Jerlagić, 10.10.2022

Iskreno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe likovnih radova Erotic Persona autorice Lee Jerlagić u ponedjeljak 10.10.2022., u 19h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Bogati program obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon niza samostalnih izložbi nastavnika i suradnika, te ciklusa od sedam samostalnih izložbi koje su predstavile umjetničke strategije i djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Kiparstvo, Nastavnički odsjek i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije, Grafičkih mapa SARAJEVO 92/93/94/95., nastavljamo s izložbom naše kolegice Lee Jerlagić.

Jerlagić Lea rođena je u Sarajevu 1984. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.  Godine 2007. dobija stipendiju Kineske vlade i provodi dvije godine u Kini na China Academy of Art, u klasi profesora Zhang Xiaofeng-a, gdje izučava kulturu, jezik i tehniku kineskog drvoreza, što će ostaviti značajan pečat na njen budući stvaralački rad.

Master završava na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2013. godine u klasi profesora Salima Obralića sa radom ‘Sinestezija’ kroz koji izučava fenomen transformacije impulsa primljenog putem jednog čula, a izraženog putem drugog, sa fokusom na savremeni ples, kojim se, u tom periodu aktivno bavi, zapisan u crtežu i grafici.

Njen stvaralački rad je neprestana fuzija naizgled odvojenih i nepomirljivih aspekata postojanja, različitih kultura, medija izražavanja, sa ciljem dubljeg prodiranja u misteriozni unutrašnji svijet čovjeka, kao i traganja za njegovom povezanošću sa makrokosmosom.
Veliki opus posvetila je sakralnoj erotskoj umjetnosti, prvenstveno tantričkih hramova i spisa. Inspiraciju pronalazi u vlastitoj duhovnoj praksi joge i tantra joge, neprestano tragajući za načinom putem kojeg bi saznanja integrisala u vlastiti likovni izraz.
Učesnica je mnogobrojnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnica nekoliko nagrada. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanju viši asistent na Odsjeku slikarstvo.

Izložbu Lee Jerlagić možete pogledati svakim radnim danom od 10h do 18h, od 10.10. do 19.10.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Dobro nam došli!

Savjet Galerije ALU

Datum održavanja: