KONTAKTI

Samostalna izložba “Priče na 70×100” – Ismar Žalica

Otvorenje izložbe pozorišnih i filmskih plakata „Priče na 70×100“, autora Ismara Žalice, održat će se 22.04. u 19h sati u prostoru Endžio HAB-a, na adresi Dobračina 4, u Beogradu.
Istog dana, u galerijskom prostoru Endžio HABa, od 17h do 18:39h, bit će upriličena i autorova prezentacija – od ideje do izvedbe specifičnih plakata za medije, gdje će se plakati koristiti kao konkretni primjeri tokom predavanja.

“Izložba “Priče na 70×100″ se sastoji od pozorišnih i filmskih plakata koje sam radio od svojih studentskih dana do sada. Ovo je moja prva izložba ovog tipa, gdje svoj razvoj kao dizajnera prezentujem i samom sebi i javnosti i sa tim dolazi neizbježna doza anksioznosti. Želim da upotrijebim svoje plakate (pored izlaganja njih samih) u svrhu nečega čime se bavim otkad sam dobio zadatak za svoj prvi plakat: analizu i pokušaj sistematiziranja kreativnog procesa, zadatak koji sumnjam da ću ikada u potpunosti dovršiti. Izložba predstavlja određeni presjek mog rada i nastojanja da spojim svoja tri afiniteta: pozorište, film i dizajn, i da probam ispričati priču na formatu 70×100.” – riječi su autora Žalice.

Ismar Žalica, jedno od najprepoznatljivijih imena iz oblasti grafičkog dizajna mlađe generacije u BiH, magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj danas radi kao Viši asistent na oblasti fotografija, odsjek Grafički dizajn. Još od studentskih dana nagrađivan je za postizanje izuzetnih rezultata tokom školovanja.
U svojoj dosadašnjoj karijeri realizovao je preko četrdeset projekata u saradnji sa pozorišnim kućama i festivalima, filmskim produkcijama, nezavisnim muzičkim izvođačima. Za svoj rad je nagrađen nizom nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena za posjete do 28.04., svaki dan od 14h do 20h i realizuje se u skopu projekta kulturne razmjene i regionalne saradnje udruženja Kontakt u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava YIHR Beograd i udruženjem Kulturocilin Beograd.

 

Datum održavanja: