KONTAKTI

Saradnja ALU i Fonda Memorijala KS na projektu idejnog rješenja za prostornu instalaciju u sklopu Edukativnog centra “Kuća Sloboda”

U Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS 26.12.2023. održana je ceremonija dodjele nagrada i zahvalnica profesorima i studentima Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu koji su učestvovali u izradi idejnog rješenja za prostornu instalaciju koja će biti postavljena u dvorištu budućeg Edukativnog centra “Kuća Sloboda”, lociranog na dobrinjskoj strani Spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

Stručna komisija donijela je odluku da prvo mjesto dodijeli grupi studenata koju čine Faruk Ibišević, Samra Dželilović, Una Mazrak, Adin Barlov i Emina Koso. Drugo mjesto osvojila je Ada Crnčević, dok su treće mjesto podijelili Hana Čović i grupa studenata: Dalila Selimović, Zoe Maslo, Ema Burnazović, Sajra Zulčić i Aiša Kečo.

Također, zahvalnice za učestvovanje u izradi idejnog rješenja prostorne instalacije uručene su: Tairi Salihbašić, Samini Trako, Martini Reč, Kristini Krunić, Jasmini Marković, Dalili Čehajić i Kenanu Mujagiću.

Direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić, zahvalio se studentima što su uzeli učešće u ovom vrlo važnom projektu te ukazao na značaj buduće prostorne instalacije koja je više od umjetničkog djela i koja simbolizira shvaćanje i razumijevanje slobode.

“Sloboda nije trajna kategorija, ona je proces, kontinuitet u kojem se moramo boriti u svakom segmentu. Vaš doprinos kroz ideje i umjetničko stvaralaštvo koje ste dali u izradi idejnog rješenja za prostornu instalaciju ‘Kuća Sloboda’, jasno pokazuje kako vi vidite slobodu. Zahvaljujem vam na učestvovanju u ovom projektu. Učinili ste me ponosnim što sam na čelu ove institucije i što svjedočim učešću tako velikog broja mladih ljudi u ovom projektu. Nadam se da će ovo postati vaša kuća i da ćemo sarađivati u budućnosti, zajedno osmišljavati radionice koje ćemo provoditi unutar ovog edukativnog centra i pričati učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i vašim kolegama s drugih univerziteta, o povijesti našeg naroda, glavnog grada i države Bosne i Hercegovine”, kazao je direktor Kulanić.

 

(Tekst i fotografije preuzet sa: FB page JU Fond Memorijala KS)

    Galerija