KONTAKTI

Saradnja sa Akademijom umjetnosti iz Splita-3D radionica

Povodom saradnje između Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti iz Splita u terminu od 26.2. do 2.3.2018. u prostoru Odsjeka grafika, održana je radionica 3D oblikovanja i animacije pod mentorstvom doc. art. Slobodana Tomića. Radionica je ostvarena u sklopu suradnje između Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Umjetničke akademije u Splitu.  Sudjelovalo je 8 studenata sa odsjeka Grafike, Produkt dizajna i Grafičkog dizajna. Na radionici su se prezentirali elementi 3D oblikovanja u programu Modo. Obrađivale su se osnove modeliranja, izrada kompozicije, manipulacija svjetlom i animacija. Iako su se prezentirale osnove rada u 3d programu, studenti će moći na osnovu stečenog znanja samostalno izraditi jednostavne vježbe. Također, uz pomoć priloženih video prezentacija i daljnjeg online kontakta sa mentorom moći će razvijati vještine u izradi kompleksnijih 3D projekata.

Tom prilikom Akademiju su posjeti i dekan Akademije umjetnosti iz Splita – Hrvatska prof. mr. Edvin Dragičević, te su vođeni razgovori o daljnjoj saradnji između dviju akademija. Doc. mr. Slobodan Tomić voditelj radionice workshop-a je i prodekan za nastavu Akademije umjetnosti u Splitu, te je prisustvovao navedenim razgovorima kao vršilac te dužnosti. Akademija već dugi period ima saradnju sa Akademijom iz Splita, te je već organiziran čitav niz radionica, razmjene workshopova, razmjene nastavnika i studenata u vidu umjetničkih izložbi i posjeta. I u budućnosti se nadamo dobroj i uspješnoj saradnji sa Akademijom iz Splita.

Slobodan Tomić

Rođen u Splitu 1960. Diplomirao na ALU u Sarajevu 1984. god., odsjek grafike, u klasi Dževada Hoze. Predaje grafiku i 3d oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlaže na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Također sudjeluje na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma. Eksperimentira na području grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i animirani film.

Galerija