KONTAKTI

Student četvrte godine Nastavničkog odsjeka ALU Jusuf Omerović, realizirao vannastavnu aktivnost pod nazivom “Kameni spavač”

Student Jusuf Omerović s četvrte godine Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, realizirao je vannastavnu aktivnost pod nazivom “Kameni spavač”, u okviru redovnih nastavnih aktivnosti na predmetima Metodika nastave likovne umjetnosti i likovne kulture IV i Metodika nastave likovne umjetnosti i likovne kulture  – metodički praktikum II pod mentorstvom doc. mr Nele Hasanbegović.

Vannastavna aktivnost, temelji se na periodu srednjovjekovne Bosne, s fokusom na kamene nadgrobne spomenike, odnosno, na fenomen stećaka.  Predstavljala je priliku za stjecanje dodatnog znanja o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, te je potaknula kreativnost i likovni izražaj kod učenika/učenica, pružajući im jedinstveno iskustvo istraživanja i stvaranja.
Obilaskom Zemaljskog muzeja i Botaničke bašte, gdje se čuvaju određeni primjerci stećaka, učenici/učenice su se upoznali s umjetničkom vrijednošću stećaka, istraživali i analizirali zastupljene ornamente, simbole i njihova značenja. Nakon uvodnog i teorijskog dijela vannastavnog susreta, prešli su na praktičnu likovnu aktivnost, gdje su koristeći se tehnikom crtanja, kreirali vlastiti stećak, inspirirani simbolima koje su pronašli na postojećim stećcima.

Učešće u navedenoj vannastavnoj aktivnosti su uzeli/e učenici i učenice VII 2 razreda OŠ “Hasan Kikić”, i to u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, dana 09.05.2024. godine u vremenskom periodu od 13:30 do 15:30 sati. Učenici /učenice su bili/bile u pratnji nastavnog osoblja iz dotične škole, odnosno, nastavnika Muše Šahmana s predmeta Likovna kultura.

Ovom prilikom upućujemo riječi zahvale Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, učenicima i učenicama, te nastavniku i Upravi JU OŠ “Hasan Kikić”, na dobrodošlici, izdvojenom vremenu i pruženoj mogućnosti da student provede svoj plan vannastavne aktivnosti.