KONTAKTI

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u akciji “Očistimo našu Općinu Centar”

Studenti Akademije likovnih umjetnosti su se u petak 20. aprila pridužili akciji koju je organizovala Općina Centar Sarajevo, pod nazivom “Očistimo našu Općinu Centar”. U čišćenju prostora oko Akademije likovnih umjetnosti i duž Obale Maka Dizdara, pored studenata su učestvovali i volonteri Općine Centar, kao i članovi Štaba civilne zaštite Mjesne zajednice “Skenderija-Podtekija” predvođeni načelnikom Općine Centar Dževadom Bećirevićem.

Planirano je da se spomenuta akcija završi 22. aprila ove godine – na Dan planete Zemlje, manifestacijom u gradskom parku Jezero koje održava i uređuje Općina Centar.

Obilježavanje 22. aprila kao Dana planete Zemlje ustanovljeno je prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama 1970. godine, sa ciljem pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt sa prirodom, odnosno da ukaže na ugroženost prirode i na čovjekov nemar u odnosu prema njoj, te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Međunarodni Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Jeneiru, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. (www.centar.ba)