KONTAKTI

Studentica Senka Mušić drugoplasirana na Rovinj Photodays festivalu

Rovinj Photodays jedan je od najvećih festivala fotografije Jugoistočne Evrope. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih sponzora, a održava se od 2008. godine u organizaciji udruženja Livingstone i Astorie d.o.o. Festivalske aktivnosti uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujućih izložbi tokom godine u saradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju tradicionalne završnice festivala, u maju u Rovinju.

 

Ove godine, drugo mjesto u kategoriji modne fotografije pripalo je Senki Mušić, studentici četvrte godine Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

Senka Mušić, autorka fotografija, na festivalu se predstavila projektom “HEX” koji je nastao iz saradnje sa Almom Štrkljević (styling) i Blaženkom Jurišić (make-up), studenticama Dizajna vizuelnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. S minimalnim sredstvima i improvizovanom rasvjetom, ove tri studentice potrudile su se predstaviti najviše od svog znanja stečenog tokom studiranja – fotografija, set design, kostimografija, rasvjeta, itd.

 

Svi ovogodišnji finalisti osvojili su velike pohvale glavnog selektora Davida Batea, profesora fotografije na Westminsterskom Univerzitetu u Londonu gdje vodi MA program za studij fotografije te autora nekoliko knjiga o teoriji fotografije. Prema njegovom mišljenju riječ je o iznimnim radovima, među kojima je bilo vrlo teško izdvojiti 35 najboljih. Valja istaknuti kako se među finalistima našlo čak 10 autora iz Italije, 5 iz Srbije, po 4 iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, 2 iz Makedonije, te po 1 autor iz Francuske, Argentine i SAD-a.

 

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja, njih ukupno trideset i dvoje, biće središnja tačka događanja na festivalu koji će se održati 8. i 9. maja u Rovinju.

 

izvor: www.photodays-rovinj.com