KONTAKTI

TOLERANCIJA – 20 godina poslije

ULUPUBIH – Akademija likovnih umjetnosti – Gradska uprava Sarajevo

6. aprila 2012. godine navršava se 20 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini koji je ostavio osim materjalnih posljedica i veliko nepovjerenje među ljudima. Smatramo svojom moralnom dužnošću da kod mladih ljudi potsaknemo stav o priznanju univerzalnih ljudskih prava i fundamentalnih sloboda drugih. Da toleranciju shvate kao vrlinu koja mir može učiniti mogućim, mijenjanjajući kulturu rata u kulturumira.

Organizirajući konkurs na temu TOLERANCIJA – 20 godina poslije, pozvali smo autore mlađe od 39 godina da odbace dogmatizam i apsolutizam kojem smo izloženitekroz formu plakata promisle i daju odgovore i kritičke osvrte na pitanja poštovanja, prihvatanja i uvažavanja bogatstva različitosti, zajedništvu, poštovanju ljudskih prava, komunikaciji i slobodi mišljenja i izražavanjau našim kulturama.

Konkurs je bio otvoren od 14. februara do 24. marta. Selekciju i izbor najuspiješnijih radova izvršio je stručni žiri u sastavu: prof. Amra Zulfikarpašić, prof. Bojan Hadžihalilović, grafička dizajnerka Ajna Zlatar-Arnautalić i grafička dizajnerka Miomirka Mila Melank.   

Prvu nagradu žiri je dodijelio Dejanu Slavuljici za plakat Tolerancija, 1992-2012. Druga nagrada pripala je Admiru Šljivnjaku za plakat Tolerancija 20 godina poslije, a treću nagradu osvojila je Iris Begović za seriju plakata Bajke – Tolerance for Dummies. Žiri je pohvalio još i radove Zlatka Vitkovića, Đorđa Jovanovića i Bojana Stojčića. Nagrade je uručio gospodin Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.

Odgovori koji su ponudili mladi likovni stvaraoci govori da se 20 godina poslije početka ratnih sukoba 1992. godine i dalje postavljaja pitanje temelja Bosne i Hercegovine koji se ogledaju u ravnopravnosti svih građana, suživotu i toleranciji. Poruka organizatora: Ne izgubite nadu i ne budite nestrpljivi, vi imate nešto što starije generacije nemaju, vremena. Umrežite se, tražite jedan drugoga i njegujte svoje vizije.