KONTAKTI

Umetnost u javnom prostoru – Prof. Svetlana Volić, predavanje i radionica

“Anđeli Mitropolije”, site-specific projekat, Beogradska tvrđava, 2007. (autori: Tatjana Vukosavljević i Svetlana Volic)

PREDAVANJA utorak 6.12 od 10 – 11 i 30h – velika sala

Predavanje je posvećeno umetnosti u javnom prostoru, procesima rada sa specifičnim prostorom kao partnerom (urbanim, ruralnim, prirodnim okruženjem) i mogućnostima koje ova vrsta dijaloga pruža za umetnički izraz. U širokom opsegu koji termin Umetnost u javnom prostoru podrazumeva, istraživaćemo teme kao što su: skulpture i instalacije u javnom prostoru, murali, performansi u javnom prostoru, video projekcije i mapiranje u javnom prostoru, land-art, memorijalna arhitektura/skulptura, umetnost grafita, psihogeografija (situacionistički pokret, flanerizam, nomadizam), site-specific umetnost i participatorna umetnost (genius loci, sećanje prostora, arhivi, istorija, interdisciplinarna istraživanja, društveno angažovana praksa).

Radionica će studentima pružiti priliku za umetničko istraživanje, eksperiment i interdisciplinarni pristup, usmeravajući ih ka implementaciji kreativnih ideja u različitim medijima. Prateći tokove svojih fizičkih i mentalnih kretanja, učesnici će kroz istraživanje na terenu spajati otkrivene premise, izvoditi ragranate zaključke i narative (kretati se, lutati pogledom, pažljivo posmatrati, beležiti, ne samo ono vidljivo, već i kontemplirati i zamišljati grad). Od učesnika radionice se očekuje da vode dnevnike hodanja – u formi teksta, mentalnih mapa, crteža, slike, fotografije, audio i video zapisa.

dr um. Svetlana Volic (1974) je vizuelna umetnica i vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 1999. i magistrirala 2002. godine Slikarstvo na FLU u klasi prof. Čedomira Vasića. Zvanje doktora umetnosti stekla je 2018. na istom fakultetu (doktorski umetnički projekat „NON FINITO, Izvođenje prostornih narativa – Ambijentalne instalacije”, mentor dr um. Mileta Prodanović). Izražava se kroz različite medije: slikarstvo, video, video-instalacije, fotografiju, grafički i scenski dizajn. Realizovala je 18 samostalnih izložbi i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi, simpozijuma i festivala u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Češka Republika, Crna Gora, Estonija, Letonija, Mađarska, Bugarska, Italija, Grčka, Kanada, SAD i Nemačka). Autor je velikog broja video instalacija za različite pozorišne predstave. Dobitnik je stipendije fondacije CEC ArtsLink, Njujork, SAD, 2013. godine. Autor, učesnik i mentor mnogih site-specific i interdisciplinarnih radionica u zemlji i inostranstvu. www.svetlanavolic.in.rs

Datum održavanja: