KONTAKTI

Uspješno je završen treći POP-UP! Studentski festival vizualnih komunikacija

Prošli vikend (19-22.10. 2017) završen je treći po redu Pop-Up! Sarajevo – Studentski festival vizualnih komunikacija, koji je i ove je godine u Sarajevo doveo neke od vodećih regionalnih i svjetskih dizajnera. Organizatori Pop-Up!-a su studenti odsjeka Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, naravno uz značajnu pomoć i podršku profesora i saradnika.

Festival je zvanično otvoren u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u četvrtak 19.10. i to izložbom izabranih radova ovogodišnjih gostiju i predavača Pop-Up! Festivala. Nešto više od 150 gostiju uživalo je u performansu mlade umjetnice Sha Nay a potom i u izložbi otvorenja.

Nakon otovorenja izložbe, svi posjetitelji imali su priliku prisustvovati Pecha Kucha Night-u u Art kinu Kriterion gdje im je svoj rad predstavilo 11 mladih kreativaca iz cijele BiH u zanimljivom i dinamičnom formatu. Prezentacije su radili: Azra Šahinović, Šejla Bratić, Ajla Salkić, Enis Čišić, Boris Lalić, GSU Brodac, TJT, Atelier 01 Concept Studio, Vedad Dizdarević, Nadrealistički integracionizam, Zdravko Cvjetković i Sabina Cvjetković. U relativno kratkom vremenskom periodu bilo je moguće vidjeti BH mlade snage koje se na veoma kreativan način bave dizajnom, arhitekturom, fotografijom, umjetnošću, stripom, ilustracijom itd.

I u narednim danima 20-21.10. program festivala je realiziran tako što su se u jutarnjim satima na Akademiji održavale dvije radionice koje su vodili; osnivač legendarnog dizajn studija The Designers RepublicIan Anderson te mladi hrvatski tipograf Hrvoje Živčić.

O radionicama Hrvoje Živčić je izjavio:

Na radionici smo pokušali kroz prevođenje subjektivnih dojmova o slovima kreirati ekspresivne logotipe. Studenti su imali zadatak da izaberi određeni pojam koji su zatim ilustrirali u određenom tipografskom stilu. S obzirom na kratak vremenski period radionice rekao bih da su studenti izvrsno reagovali na ovaj zadatak.

U poslijepodnevnim terminima u Kriterionu se održavao glavni dio festivala – predavanja i prezentacije gostiju. Prvo predavanje održao je Hrvoje Živčić (HR), nakon kojeg su uslijedila predavanja dizajnera Felixa H. Becka (DE) i Boštjana Botasa Kende (SLO) te bosanskohercegovačkog fotografa Zijaha Gafića (BiH). U subotu su predavanja održali mladi dizajner Emil Kozole (SLO), strip crtač Stevan Subić (SRB), tipograf Nikola Đurek (HR), a festival je zatvorio britanski dizajner Ian Anderson (GB).

U saradnji sa Mikser House Sarajevo organizirano je i posebno predavanje Slavimira Stojanovića (SRB).

Ove prezentacije su bila savršena prilika da se sagledaju različita polja kreativnog djelovanja i to kroz autorska djela nekih od najboljih regionalnih i svjetskih dizajnera. U dva dana predavanja oko četiri stotine posjetitelja, koliko ih je ukupno posjetilo Pop-Up! festival, imalo je prilku da vidi primjere najkvalitetnije prakse iz polja dizajna, tipografije, fotografije, stripa, dizajn-inžinjeringa itd.

O Pop-Up! festivalu i njegovom značaju za studente Ian Anderson (The Designers Republic) rekao je sljedeće:

Za studente je najvažnije da budu izloženi raznolikim idejama različitih dizajnera, jer svi oni imaju i različit kreativni pristup. U procesu edukacije skoro je nemoguće izbjeći da studenti budu pod uticajem ograničenog broja ljudi (mentora, profesora itd.) zato su ovakvi događaji bitni jer vam dozvoljavaju da u kratkom vremenskom roku vidite puno različitih metoda. Pri tom moj savjet za studente je da ne slušaju predavanja samo kao specifične priče jer to su svakako iskustva predavača a ne njihova iskustva. Umjesto toga studenti mogu iskoristiti dijelove iskustava svih predavača i uzeti ih u razmatranje u svom vlastitom radu. U tom smislu uredu je biti sebičan i uzeti za sebe ono što misliš da ti treba od cijelog predavanja, jer to je možda nešto i što ćeš ponijeti sa sobom u budućem radu, i zato je festival dobra prilika da se bude otvoren prema različitim kreativnim pristupima.

Galerija