KONTAKTI

Uspješno okončana kiparska radionica – „Ostrožac, atelje pod vedrim nebom“

Protekle sedmice paralelno sa 50-im po redu simpozijem skulptore u kamenu, u  Ostrožacu je uspješno okončana i kiparska radionica u kamenu bihacitu, pod nazivom “Ostrožac, atelje pod vedrim nebom”. Ova radionica, nastala kao plod saradnju između JU Dom Kulture Cazin i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, traje u kontinuitetu već sedmu godinu zaredom.

Ove godine pod stručnim nadzorom mr. Samira Sućeske na kiparskoj radionici su učestvovali studenti završne godine Odsjeka kiparstvo: Hana Dujmović, Medina Sipović i Saliha Hajrić. Paralelno sa njima na simpoziju skulpture u kamenu su učestvovali doc.mr. Darko Šobot sa Odsjeka kiparstvo, ALU Sarajevo i akademski kipar iz Crne Gore, Milija Stojanović.

Osim njih, u istom prostoru i u isto vrijeme, svoje skulpture u terakoti izrađivali su cazinski umjetnici, jedni od osnivača Kolonije, Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić, tako da je jubilej od 50 godina postojanja kolonije svečano obilježen sa ova tri značajna paralelna dešavanja u okviru zidina staroga grada Ostrožca.

Važno je napomenuti da je ove godine projekt radionica “Ostrožac, atelje pod vedrim nebom” dobila značajnu financijsku podršku od strane Fondacije za muzičkescenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Sredstva su uložena u vrlo kvalitetan alat za obradu kamena koji će poslužiti duži niz godina i na narednim radionicama.

Za vrijeme trajanja simpozija i radionice u kamenu bihacitu i terakoti nacionalni spomenik Stari grad Ostrožac je posjetio veliki broj učenika iz svih krajeva BiH, zbog ekskurzija koje su se realizirale baš u tom periodu. To je dalo dodatnu vrijednost radionici i Koloniji koju su imali priliku vidjeti učenici osnovnih i srednjih škola, kao i mnogobrojni turisti, u organiziranim i pojedinačnim posjetama Starom gradu.

Galerija