KONTAKTI

Znate li šta je zajedničko Akademiji likovnih umjetnosti, Narodnom pozorištu i Vijećnici u Sarajevu?

Akademiju likovnih umjetnosti, Narodno pozorište i Vijećnicu Sarajevu je poklonio veliki češki arhitekt Karlo Paržik. Realizirao je više stotina projekata, a neka od njih postala su najznačajnija obilježja grada.

Jedno od njegovih monumentalnih djela je i zgrada Akademije likovnih umjetnosti koja je najprije bila Evangelistička crkva izgrađena 1899. godine u romansko-bizantijskom stilu. Paržik je projektom osmislio i prostor bogosluženja u centralnoj potkupolnoj građevini. Krila objekta sagrađena su oko 1911. godine.

Paržik je u duhu historicizma projektirao i Palaču pravde 1914. godine, u blizini tadašnje Evangelističke crkve. Tačnije, projektirao je pravosudnu palaču koja je bila potrebna za rješavanje raznih pravnih i političkih pitanja, a u kojoj je danas smještena zgrada Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Također, u blizini Palače pravde nalazi se i Narodno pozorište koje je prema Paržikovom projektu izgrađeno 1897. godine.

Drugi značajan projekt u pseudomaurskom stilu je i sarajevska Vijećnica. On je Vijećnicu zamislio u obliku jednakostraničnog trokuta na čijim se krajevima nalaze kružni tornjevi pokriveni kupolama, smatrajući kako oblik zgrade uvjetuje oblik parcele i želeći da od nje napravi monumentalnu potkupolnu građevinu. Kako Paržik nije želio ispuniti zahtjeve tadašnjeg ministarstva, zgradu su po izmijenjenom projektu radili Aleksandar Wittek i Ćiril Iveković.

Donosimo i još jedan zanimljiv detalj na ovu temu:

Zajedničko ovim građevinama je također i iluminacija fasada. Iluminaciju fasada projektovali su svjetlo dizajneri Jasmina Memić i Srđa Hrisafović.

Radiosarajevo.ba

Detaljnije o članku možete pogledati ovdje:

http://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/znate-li-sta-je-zajednicko-aka…

Datum održavanja: