KONTAKTI

Dan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u ponedjeljak 31. oktobra 2011. godine otvorena je izložba povodom obilježavanja Dana Akademije, obrazovne institucije koja iza sebe ima već trideset i devet godina uspješnog rada i iskustva u sudjelovanju i kreiranju bosanskohercegovačke kulturne i umjetničke scene.

Selektirani studentski radovi sa odsjekâ Akademije (grafika, slikarstvo, grafički dizajn, kiparstvo, nastavnički, produkt dizajn) žirirani su od posebno oformljene komisije koja je donijela odluku koji autor najboljeg studentskog rada dobija godišnju nagradu Alija Kučukalić.

Komisija u sastavu dr. Ibrahim Krzović, profesor emeritus, dr. Sadudin Musabegović, profesor emeritus i doc. dr. Dubravka Lejlić Pozderac odlučila je da nagradu Alija Kučukalić ove godine dodijeli Amiru Ćatiću, studentu Odsjeka za grafiku. Uz Ćatića, u najužem izboru za nagradu bili su i: Igor Zergol sa Nastavničkog odsjeka, Alma Muzurović sa Odsjeka za slikarstvo, Adna Bakija sa Odsjeka za kiparstvo, Bojan Stojčić sa Odsjeka za grafički dizajn i Mustafa Čohadžić sa Odsjeka za produkt dizajn.

Uz dodjelu nagrade, svečanu atmosferu uljepšao je i duo flauta (studentice Muzičke akademije u Sarajevu, Hanan Hadžajlić i Esma Sulejmanagić uz superviziju prof. Mirjane Papić-Hrkaš).

U okviru proslave povodom obilježavanja Dana Akademije, predstavnici Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Slavenka Vobornik, prorektorica za nastavu i generalni sekretar Univerziteta Zoran Selesković, uručili su certifikate i nagrade studentima ALU za najinovativnija idejna rješenja “Nagrade za mir i progres Univerziteta u Sarajevu” za izuzetan doprinos u razvoju mira, humanizma i progresa u svijetu. Nagrade su dobili studenti Odsjeka za produkt dizajn – Adisa Vatreš (drugo mjesto) i Dragan Denda (treće mjesto).

Predstavnici Hypo-Alpe-Adria banke su upravo na ovaj dan, koji je ujedno i Međunarodni dan štednje, zvanično uspostavili saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu. Zamjenik direktora Hypo-Alpe-Adria banke Mirzet Ribić je ukrako objasnio prisutnima o kakvom zajedničkom projektu je riječ i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu uručio donaciju od 15.000 KM.

Cilj i svrha ove donacije je pružiti mogućnost osiguranja dijela sredstava za rad studenata, koja u sklopu godišnjih redovnih budžeta nisu bila planirana, te na taj način sudjelovati u kreiranju kvalitetnijeg radnog okruženja, istakao je gosp. Ribić.

Galerija