KONTAKTI

Gazzda osvaja dvije prestižne Red Dot nagrade za produkt dizajn 2016.

Ovog proljeća, žiri sastavljen od 41 člana dodijelio je Red Dot nagradu za najbolji dizajn najistaknutijim proizvodima godine. Na ceremoniji koja je održana 4. jula u Essenu, u Njemačkoj, odana je počast pobjedničkim proizvodima i ljudima koji stoje iza njih. Oko 1800 dizajnera, ljubitelja dizajna i laureata zajedno su slavili u Red Dot muzeju okruženi nagrađenim proizvodima. Među njima su bili i Salih Teskeredžić, Zlatko Tanović i Kenny van Halderen, tri osnivača bosanskohercegovačkog brenda namještaja ‘Gazzda’. Osvojili su za dizajn fotelje „Dedo“ i stola „Tink“ dvije Red Dot nagrade poznate u svijetu dizajna kao svojevrsni „Oskar za dizajn“.

Oba nagrađena proizvoda djelo su dizajnera Saliha Teskeredžića, kreativnog pokretača Gazzdinog produkt dizajna. Profesor Salih Teskeredžić „ živi dizajn“

i dijeli svoj entuzijazam s drugima –pored statusa svjetski renomiranog dizajnera, od 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za produkt dizajn podučava mlade ljude industrijskom dizajnu.

“Ogromna je čast stajati rame uz rame sa svjetski poznatim kompanijama kao što Su Microsoft, Philips i Ferrari. Još uvijek nam je teško povjerovati da smo za tri godine, otkako postoji brend Gazzda, osvojili 4 Red Dot nagrade, među brojnim drugim internacionalnim priznanjima. Ipak, nagrade nisu ono što nas pokreće, ali su zasigurno satisfakcija za sav naš trud. Daju nam ogromnu energiju za rad na kreiranju novih proizvoda. Kako trenutno stojimo s razvojem vještina i resursa u produkciji namještaja, vjerujem u svjetlu budućnost bosanskohercegovačke industrije i dizajna“, kaže Salih Teskeredžić.

Nagrađeni proizvodi

Gazzdina Dedo fotelja odaje počast svim dedama –'jednim i jedinim vladarima u historiji fotelja’ kako kaže Gazzdin katalog iz 2016. Osim što svuda plijeni pozornost oblikovnom elegancijom, ova čvrsta hrastova fotelja sinonim je za udobnost i lakoću. Njen beskompromisni, minimalistički dizajn karakteriziran je organskom formom hrastovog okvira te jedinstvenom konstrukcijom naslona. Njena drvena konstrukcija odlikuje tijelo naslonjača čvrstinom i to bez upotrebe vijaka i metala. Ergonomsku kvalitetu naglašava podesivost visine jastuka, tako da se Dedo može prilagoditi svim korisnicima.

Druga zvijezda –stol Tink –govori modernim jezikom forme o lakoći, mobilnosti i minimalnoj upotrebi materijala. Stol je karakterističan po vitkim nogama nalik krilima koje povezuju elegantne šipke od inoxa. Njegova tanka ploča (oblikovana u formi punog hrasta i linoleuma), čini Tink gotovo prozirnom pojavom. Bez obzira na njegovu lakoću, Tink je nevjerojatno snažan i stabilan, zahvaljujući njegovoj originalnoj konstrukciji i besprijekornoj ravnoteži. Poput Dede, Tink predstavlja visoki domet bosanskohercegovackog stolarskog umijeca. Tink se isporučuje praktično upakiran, a njegovo sastavljanje je „čas posla“ (gotov u 5-10 minuta).

Gazzdina fotelja Dedo i stol Tink će narednih godinu dana biti dio stalne postavke na najvećoj izložbi savremenog dizajna u svijetu. Red Dot muzej u Essenu koji posjeti blizu 160 000 posjetitelja godišnje dom je oko 2000 izložbenih eksponata.