KONTAKTI

Godišnja izložba najboljih studentskih radova ALU 2023

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu obilježava 51. godinu kontinuiranog rada organizacijom Godišnje izložbe najboljih studentskih radova ALU. Studenti svih studijskih godina dodiplomskog ciklusa studija sa šest odsjeka – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn i Produkt dizajn, te Katedrom za fotografiju i multimediju, izložili su u prostorijama Galerije ALU, radove nastale u protekloj akademskoj 2022/23. godini.

U sklopu izložbe organizirana je i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad “Alija Kučukalić”, utemeljena godine, a nazvana u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom radniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU, Aliji Kučukaliću -1992).
Komisija za dodjelu nagrade “Alija Kučukalić” u sastavu doc.dr. Ema Mazrak (Predsjednica komisije), prof dr Fehim Hadžimuhamedović, prof.dr. Dubravka Pozderac Lejlić, v.ass. mr. Anja Bogojević i v.ass. mr. Amila Handžić Ferović, za dobitnika/icu nagrade razmatrala je studente i njihove radove predložene od strane matičnih odsjeka.

Ovogodišnji kandidati za nagradu:
1. Nastavnički odsjek: Ilda Halilčević;
2. Odsjek grafika: Zorana Jakovljević;
3. Odsjek kiparstvo: Dalila Ćehajić;
4. Odsjek slikarstvo: Harun Behmen;
5. Odsjek produkt dizajn: Rijad Dacić;
6 dsjek grafički dizajn: Adisa Bajić;
Katedra za fotografiju i multimediju: Ajla Balijagić

Komisija konstatuje da je Godišnja izložba najboljih studentskih radova ALU ponudila presjek različitih umjetničkih i istraživačkih formi, metoda i načina djelovanja kojima su se studenti bavili u protekloj akademskoj godini. Istovremeno, komisija primje uje da su u odnosu na prethodne godine izostali značajniji iskoraci u izvedbi i interpretaciji zadatih likovnih i dizajnerskih rješenja.
Komisija dodjeljuje nagradu “Alija Kučukalić” za najbolji studentski rad u akademskoj 2022/2023. godini, studentici Odsjeka grafički dizajn Adisi Bajić. Riječ je o vizualnom identitetu studentskog PopUp festivala definiranog temom “Tipografika”. Koriste i postmodernistički postupak studentica kroz multidisciplinarno istraživanje isprepliće i u novi značenjski odnos stavlja elemente grafičkog dizajna tačnije tipografije, historije umjetnosti i vizualne komunikacije. Rad karakterizira mogućnost višeslojnog semantičkog, simboličkog i vizualnog iščitavanja ovisno o iskustvu i znanju promatrača. Fragmentacijom plakata pruža se mogućnost jasnog prenošenja poruke i informacija o Festivalu, koja se ujedno ostvaruje i kad se četiri plakata postave zajedno. Vrijednost rada studentice Adise Bajić ogleda se i u vizualnoj interpretaciji tematskog sadržaja/teme ovogodišnjeg PopUp Festivala. Rad u različitim formama dizajna vizualnih komunikacija, sadržajno, vješto i dosljedno prenosi vizualni identitet i poruku Festivala.

Izuzev nominiranih studenata, Komisija posebne pohvale za rad, trud i inovativnost dodjeljuje studenticama: Amili Tihić sa Odsjeka produkt dizajn, Petri Strban sa Odsjeka grafika i Aiši Kečo sa Odsjeka kiparstvo.

Izložba je otvorena:

Kustos izložbe:

Galerija