KONTAKTI

Godišnja izložba studentskih radova ALU 30.10. – 8.11.2023

Povodom obilježavanja 51. godišnjice, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu otvara svoja vrata za posjetitelje u ponedjeljak, 30. oktobra 2023. godine u 13:00 sati, a sa svrhom prezetiranja Godišnje izložbe studentskih radova ALU. Posjetitelji su ovom prilikom u mogućnosti pogledati selekciju studentskih umjetničkih radova, koji su nastali u toku protekle studijske 2022/2023. godine, dok su isti postavljeni u galerijskom prostoru Akademije.

Svoja likovno/vizuelna rješenja predstavljaju studentice i studenti sa šest odsjeka i katedri – Nastavnički, Slikarstvo, Grafika, Kiparstvo, Grafički dizajn, Produkt dizajn i Katedra za Fotografiju i multimediju. Kao i svake godine, u sklopu izložbe bit će organizirana i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad Alija Kučukalić, koja je utemeljena 1997. godine, a nazvana u spomen istaknutom bosanskohercegovačkom umjetniku, kulturnom radniku i profesoru na Odsjeku kiparstvo ALU, Aliji Kučukaliću (1937-1992.).

Selektivna Godišnja izložba studentskih radova ALU nudi uvid u različite umjetničke forme, metode i strategije djelovanja kojima se studenti i studentice bave i proučavaju ih tokom studija. Kao i svake godine, u sklopu izložbe bit će prezentirani radovi studenata/ica iz raznorodnih oblasti, kao što su: crtež, slikarstvo, kiparstvo, grafika, grafički dizajn, fotografija, multimedija, metodika likovne umjetnosti i likovne kulture, produkt dizajn, konzervacija i restauracija.

Ovo je svakako jedan od značajnijih događaja u životu Akademije, koja predstavlja izvrsnu priliku da se predstave i sagledaju rezultati zajedničkog rada nastavnika/ica i studenata/ica, te da se skrene pažnja na buduće nosioce kulturne, obrazovne i proizvodne djelatnosti u oblasti likovne umjetnosti. Važno je naglasiti, da se i preko ove prezentacije likovnih rješenja želi dati uvid u orijentiranost Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu ka zadovoljenju svjetskih kriterija umjetničke edukacije, te težnji ka permanentnom inoviranju nastavnih planova i programa, koji će odgovoriti na izazove savremenih društvenih tendencija i razvoja umjetničke misli.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem partneru Raiffeisen bank Sarajevo, sponzoru nagrade Alija Kučukalić, predloženi studentice i studenti za nagradu ispred odsjeka i katedre u narednom periodu će imati priliku predstaviti se sarajevskoj publici samostalnom izložbom u galerijskom prostoru Raiffeisen banke.

U odnosu na gore navedeno, izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvaranje Godišnje izložbe studentskih radova ALU u ponedjeljak, 30. oktobra 2023. godine u 13:00 sati u Galeriji ALU. Izložba je otvorena za posjetitelje sve do 08. novembra 2023. godine, i to svakim radnim danom od 10:00 do 18:00 sati.

Dodatne informacije o aktuelnim dešavanjima, životu i radu na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu možete pronaći na www.alu.unsa.ba

Datum održavanja: