KONTAKTI

Gostujuće predavanje Ene Mulavdić i Ebrahima Mohammadiana Elirda

Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian Elird, produkt dizajnerica i umjetnik koji stoje iza branda unikatnog nakita, Elird, održali su 10.12.2021. godine gostujuće predavanje studenticama i studentima treće godine Odsjeka produkt dizajn u okviru nastave na predmetu Unikatno oblikovanje I koji vodi doc. mr. Nataša Perković.

Ena Mulavdić diplomirala je na Odsjeku produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, te magistrirala na Industrijskom dizajnu na Univerzitetu Mimar Sinan u Istambulu, gdje je Ibrahim Mohammadian Elird, porijeklom iz Tabriza, radio kao umjetnik i dizajner nakita. Ena i Ebrahim počeli su saradnju 2013. godine u Istambulu. Osnovali su Elird 2016. godine, a nakon toga su se preselili u Sarajevo, Enin rodni grad.

Komadi Elird nosiva su umjetnička djela, čudesna remek-djela koja nastaju spontanim i intimnim procesom oblikovanja kojim se u svaki proizvod utkiva specifični duh. Elird njeguje vlastiti i izuzetno bogati likovni iskaz i simbolički jezik, tematizirajući razna stanja našeg postojanja, posebno međusobno uvjetovane polaritete kao što su dobro i zlo, radost i tuga, ljubav i mržnja. Nakit Elird nastaje gotovo alhemijskom kombinacijom više od trideset zanata i procesa izrade kao što su modelovanje u smoli, izrada gipsanih kalupa, izlivanje metala, obrada dragog i poludragog kamenja, obrnuto rezbarenje kamenja, minijaturno slikarstvo, gravura, 3D print, te završna obrada različitih materijala.

Ena i Ebrahim izlagali su diljem svijeta, a o njihovom radu pisali su vodeći modni i lifestyle časopisi kao što su Vogue, GQ, Vanity Fair i mnogi drugi. Članovi su ULUPUBiH-a i British Association for Contemporary Jewellery.

Na predavanju su Ena i Ebrahim govorili o konceptualnim stajalištima koje njeguju, likovnom jeziku koji su razvili, te su demonstrirali, odnosno objasnili mnoge od preko 30 zanatskih tehnika koje korist prilikom izvedbe nakita. Govorili su o načinima prezentacije i promocije svojih proizvoda, te sa studenticama i studentima podijelili svoja dragocjena iskustva u razvoju branda.

Neke od njihovih komada, kao i fotografije s predavanja, možete pogledati u galeriji:

Više informacije o nakitu Elird možete dobiti na linkovima:

Galerija