KONTAKTI

Izložba “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine”, 23.-29.9.2014.

Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine naziv je izložbe grafičkih listova nastalih u Počitelju, u aprilu ove godine, na istoimenoj radionici koja je okupila studente likovnih akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Mostara.

Svečano otvorenje ove izložbe je u utorak, 23. septembra u 19.00 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. (Obala Maka Dizdara 3)

Sarajevsku izložbu pratit će izložbe u Banjaluci, Mostaru, Širokom Brijegu, Trebinju i Mostaru.

Grafička radionica i izložba „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ se organizira sa višestrukim ciljevima, u svrhu edukacije, razmjene iskustava, promocije umjetničke originalne bosansko-hercegovačke grafike i uopšte upoznavanja i povezivanja mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina BiH. Sa aspekta promocije kulture i umjetnosti ovih prostora, ova radionica i izložba ima veliki značaj jer smo svjedoci da bosansko-hercegovačka kultura i umjetnost u zadnjoj deceniji trpe degradaciju i stagnaciju. Radionicom i izložbama „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ želi se kroz angažirani umjetnički izričaj grafikom, tehnikom linoreza promovirati najviše vrijednosti u BiH.

Grafička radionica i izložbe su u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat PRO-Budućnost nastoji prepoznati mogućnost za povezivanje u svim segmentima našeg društva, uključujući umjetnost, sport, medije, mlade, nevladine organizacije, zvanične strukture vlasti, ranjive kategorije, itd.

Galerija