KONTAKTI

Izložba TOLLE ET LEGE

Posebno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje zajedničke izložbe Tolle et Lege autorica Šemse Gavrankapetanović i Jasmine Gavrankapetanović-Redžić, u srijedu 16.11.2022. u 19h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Ova izložba doprinos je bogatom programu obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Izložba Tolle et Lege (lat. Uzmi i čitaj) sadrži radove dvije umjetnice različitih generacija koje pored umjetnosti povezuje porodična bliskost. Šemsa Gavrankapetanović duži niz godina svoj rad posvetila je simbolici jezika, posebno pisanoj riječi. U tom pogledu, centralno mjesto zauzimaju njeni radovi na papiru nastalih od nagorjelih novina i fragmenata knjiga koje je našla pred teško oštećenom Vijećnicom 1996. godine. Jasmina Gavrankapetanović-Redžić u umjetničkom radu koristi arhivske dokumente poput topografskih mapa Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Na reprodukcije ove arhivske građe, umjetnica upisuje dekorativne fragmente cvijeća i ptica stvarajući imaginarnu topografiju prostora.

Šemsa Gavrankapetanović
Rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završila je na istoj Akademiji, u klasi profesora Stojana Ćelića. Radila kao kustos zbirke umjetničkih djela Saveznih organa u Saveznom izvršnom vijeću u periodu od 1972. do 1992. godine. Izlagala na preko 50 samostalnih i 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Važnije nagrade: Zlatna paleta ULUS-a na Proletnjoj izložbi ULUS-a 1999. godine; Velika diploma za crtež na X Internacionalnom bijenalu portreta, Tuzla 2002. godine; Nagrada za slikarstvo VIII Prolećni anale, Čačak 2009. godine; Nagrada za slikarstvo Collegium Artisticum, Sarajevo 2009. godine; Nagrada “Stojan Ćelić”, Muzej Zepter, Beograd 2022. godine.

Jasmina Gavrankapetanović-Redžić.
Rođena 1980. u Sarajevu, Jasmina je magistrirala na Okinawa prefekturalnom univerzitetu umjetnosti u Japanu i magistrirala na London School of Economics. Doktorirala je teoriju umjetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2014. godine. U svom radu se bavi pitanjima kolektivnog i individualnog identiteta, rodnim nasiljem, transgeneracijskim prijenosom trauma u vizualnim umjetnostima u Bosni i Hercegovini, Japanu (Okinawa) i Belgiji. Vanredna je profesorica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bila je međunarodni istraživač Japanskog društva za promicanje nauke na Univerzitetu Doshisha, Fakultet za studij javnih politika u Kyotu.

Izložbu Tolle et Lege možete pogledati svakim radnim danom od 10h do 18h, od 16.11 do 29.11.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

Dizajn plakata: Amer Mržljak