KONTAKTI

Izložba u okviru projekta In Parallel/Sarajevo – Graz, Galerija ALU 22.09.2017.

Otvaranje izložbe: Petak 22. Sept. 2017 u 19:00 sati
Mjesto Izložbe: Galerija ALU
Adresa: Obala Maka Dizdara 3, 71000 Sarajevo
Izložba traje: 23 – 30 Sept.2017

——————————————————————————————–

Ove godine se već četvrti put realizira program projekta “IN-PARALLEL Sarajevo-Graz”.

Prvi dio programa saradnje se desio u Grazu gdje je 23.05.2017. godine otvorena izložba IN-PARALLEL Sarajevo-Graz. Izložba koja je bila postavljena u Galeriji CENTRUM GRAZ će ponovo biti otvorena od u petak, 22-30.09.2017 u 19.00 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu sve do 30. 09. 2017.

Na ovoj izložbi se predstavlja šest mladih izlagača (troje iz Austrije i troje iz Bosne i Hercegovine). Štajerski učesnici se biraju na osnovu otvorenog konkursa od strane stručnog žirija uz značajan doprinos kustosice Edith Risse, koje je ujedno bila i glavna kustosica izložbe, dok mlade umjetnike iz Bosne i Hercegovine nakon raspisanog konkursa bira stručna komisija formirana od profesora i saradnika na ALU Sarajevo

Umjetnici koji ove godine predstavljaju Austriju su:

studio ASYNCHROME (Graz),
Christina Romirer (Graz / Wien),
Stefanie Weberhofer (Graz / Wien).

Stručna komisija na ALU Sarajevo je izabrala:

Alma Gačanin (Sarajevo),
Almedina Bajramović (Zenica),
Bojan Stojčić (Sarajevo).

Koordinator projekta ispred ALU Sarajevo za ovu godinu je Sandro Drinovac, viši asistent na odsjeku Grafički dizajn, koji je zajedno sa Alemedinom Bajramović bio prisutan i na otvaranju izložbe u Grazu.

U sklopu Projekta očekuje se uzvratna posjeta austrijskih umjetnika u periodu 18-24.09.2017. Tom izložbom, će se oficijelno i završiti ovogodišnji program projekta IN-PARALLEL Sarajevo-Graz.

 

Nakon dosadašnje uspješne realizacije projekat je ove godine posebno pozdravljen od ministarstva za kulturu vlade Štajerske i procjenjen kao veoma interesantan i kulturno koristan događaj uz preporuku da ova razmjena treba da se nastavi i proširi izvan dosadašnjih okvira. Također je izražena zahvalnost ALU Sarajevu na svesrdnoj saradnji i velikom doprinosu uspješnoj realizaciji ove inicijative koja ima realne osnove da postane dio važnih kulturnih događaja koji povezuju dva grada.

Inicijativa “IN-PARALLEL Sarajevo-Graz” pokrenuta je 2014. godine uz podršku Štajerske Vlade i u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu. Razmjena je uspješno nastavljena 2015. i 2016. godine, pa tako i ove 2017. godine saradnja i razmjena je realizirana zahvaljujući prije svega entuzijazmu i poduzetnosti njenih inicijatora.

Ovaj projekat su inicirali Ida i Lalo Srkalović, slikari i umjetnIci koji su svoje diplome stekli na Akademiji u Sarajevu, sa željom da uspostave interkulturnu vezu između dva grada, Graza i Sarajeva. Iz tog razloga su ovo dvoje umjetnika koji žive i rade u Austriji pokrenuli inicijativu i svoj Atelier ARTis u Grazu učinili mjestom umjetničkih susreta i kreativne razmjene.

Galerija