KONTAKTI

Izložba “Vrata moga grada” Galerija ALU

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, otvorio je 6. aprila 2021. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti izložbu pod nazivom “Vrata moga grada”. Projekt je realiziran u suradnji JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo i Gradske uprave Grada Sarajeva, a obuhvaćao je javni poziv prema svim srednjim školama s područja KS, nagrade i otkup najuspješnijih radova uz prigodnu izložbu. Cilj projekta je razvijanje kreativnosti, likovnosti i takmičarskog duha kod učenika, te da se kroz upoznavanje s multikulturalnošću ambijenta Sarajeva na inspirativan način obilježi 6. april – Dan grada Sarajeva.
Naziv izložbe “Vrata moga grada” inspiriran je gradskim krajolikom, svakodnevnim urbanim situacijama i mjestima kojima se svakodnevno krećemo. Vrata simboliziraju prolaz iz jednog svijeta u drugi, prag između spoljnog i unutrašnjeg, poznatog i nepoznatog, kao i profanog i sakralnog. “Vrata predstavljaju graničnu funkciju, razdvajanje i zaštitu prostora. U alegorijskom smislu, vrata su simbol novog početka. Želimo da ova izložba bude novi početak jednog ljepšeg Sarajeva viđenog očima srednjoškolaca Kantona Sarajevo“ poručuju organizatori izložbe.

Na konkurs je pristiglo 45 radova, a njih 35 je izloženo u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Prva nagrada pripala je učeniku JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva Almedinu Mešiću, druga nagrada Emini Muratović učenici JU Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, dok je treća nagrada dodijeljena učenici JU Srednje muzičke škole Lamiji Kabaš. Sva tri nagrađena rada su urađena u tehnici tempera na papiru. U Galeriji ALU možete pogledati izložene i nagrađene radove.

Izložba je otvorena do 13. aprila 2021., svakim radnim danom u terminu 10:00-17:00h.

Izložba je otvorena:

Galerija