KONTAKTI

Limited Space: Sarajevo/Berlin (UdK, Berlin)

U galeriji designtransfer Univerziteta umjetnosti u Berlinu (UdK) u četvrtak 22.novembra 2012. godine otvorena je izložba video radova i instalacija nastalih u proteklih godinu dana u sklopu projekta Limited Space: Sarajevo/Berlin. Projekat Limited Space: Sarajevo/Berlin realiziran je zajedničkim naporima UdK Berlin i ALU Sarajevo.

Osnovna odrednica projekta postavljena je oko pitanja nametnutog i nasilnog ograničenja prostora i istrajavanja podjela koje su uslijedile čak i nakon njihovog fizičkog uklanjanja. Primjeri Berlina i Sarajeva imaju svoje sličnosti kao i razlike. Radovi stvoreni u sklopu projekta nisu imali ambiciju ostvariti rezultat koji bi bio deskriptivne prirode iz prostog razloga što učesnici nisu vjerovali da je moguće sveobuhvatno sažeti teška i emotivna iskustva kroz koja su ova dva grada prošla i nastavljaju da prolaze. Njihov fokus, odnosno prvobitna namjera bila je da, uz pomoć vizualnog jezika, pokušaju djelomično preispitati društveno-političke i historijske fenomene sa kojima se svakodnevno susreću njihovi stanovnicni.

Ovom prilikom realizirano je 11 radova, od kojih 9 video radova i dvije instalacije. Sva raznolikost ponuđenih tumačenja jasan je znak da su ograničeni prostor Sarajeva i Berlina neiscrpne teme čije različite aspekte tek počinjemo razotkrivati. Izložba je otvorena od 23.11.-7.12. 2012.god.

Autori koji učestvuju na izložbi su:
Anel Lepić
Bakir Terzimehić
Enis Karić
Esmir Prlja
Nedim Šećeragić
Andrej Filatow
Bettina Mooshammer
Bruno Derksen
Felipe Frozza
Kristina Paustian
Merje Hanikkainen
Sungeun Grace Kim

U sklopu projekta, upriličena je panel diskusija koja je održana 22.novembra 2012. i na kojoj su učestvovali Clarissa Thieme, Nihad Kreševljaković, Angelika Levi, Claus Loser i Jasmina Gavrankapetanović-Redžić. Moderator je bila Stefanie Schulte-Strathaus (Arsenal, Institut fur Film und Videokunst).

U petak 23.novembra 2012. u prostoru galerije designtransfer organizirana je projekcija filma ‘Sjećaš li se Sarajeva?’ (2000) Nihada i Seada Kreševljakovića i Nedima Alikadića.

Sljedeće dane održane su praktične i teorijske radionice za studente ALU Sarajevo i UdK Berlin.

Više informacija o različitim događajima možete pronaći na sljedećim linkovima:
http://www.designtransfer.udk-berlin.de/index.php?n=Veranstaltungen.LimitedSpace

http://www.designtransfer.udk-berlin.de/index.php?n=Fotogalerie.home

https://alu.unsa.ba/content/limited-space-sarajevoberlin

Realizaciju projekta omogućila je podrška Universitat der Kunste Berlin, Designtransfer, Heinrich Boll Stiftung, Akademja likovnih umjetnosti Sarajevo i Centrotrans Sarajevo.

Posebna zahvalnost za: Heinz Emigholz, Thomas Arslan, Clarissa Thieme, Susanne Ullrich, Till Beckmann, Angelika Levi, Claus Loser, Stefanie Schulte-Strathaus, Ilka Schaumberg, Stefanie Kolb, Steve Bergmann.

//Koordinatori ALU Sarajevo, Adla Isanović & Jasmina Gavrankapetanović-Redžić.//