KONTAKTI

Međunarodna izložba „18. Minijature“ u Galeriji ALU Sarajevo

Vrijeme: 11.01.2016. u 19 sati /  izložba je otvorena do 16.01.2016.

Mjesto: Galerija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo / Obala Maka Dizdara 3 / Sarajevo

Povodom dogovorene međunarodne suradnje, izložba „18. Minijature“ u organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić (ULS) putuje u Sarajevo, gdje će od 11.01.2016. gostovati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti.

Minijature su već tradicionalna zaprešićka manifestacija, koja u Vršilnicu u Novim Dvorima svake godine privuče velik broj posjetitelja. Započete su 1998. godine kao godišnja izložba članova ULS-a, a s vremenom su prerasle u izložbu međunarodnog karaktera na kojoj već tri godine za redom sudjeluje više od 150 izlagača. Veći dio radova pristiže iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali ima i onih koji dolaze sa drugih kontinenata. Izložba je od 2012. godine natječajna: tročlani stručni žiri izabire radove za sudjelovanje na izložbi i imenuje tri umjetnika kojima se dodjeljuje novčana nagrada.

Ove je godine za „18. Minijature“ u konkurenciji od 464 umjetnika odabrano njih 148. Broj prijava je svake godine u porastu, što dokazuje da Minijature postaju relevantna izložba, posebno među mladim umjetnicima i studentima likovnih akademija. Minijature po prvi puta sele izvan Vršilnice 2014. godine, kada su „17. Minijature“ gostovale u Beogradu (Kuća Đure Jakšića) i u Novom Sadu (Kulturni centar Novog Sada).

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić postoji od 1998. kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija s ciljem ostvarivanja kulturnih, prosvjetnih i umjetničkih aktivnosti te s poticanjem kreativnosti, povezivanja i jačanja svijesti građana unutar lokalne zajednice, ali i šire.

Naša je vizija stvaranje samoodrživog kulturnog organizma koji djeluje na pojedinca i njegovo okruženje te u njemu stvara nove vrijednosti.

Naša je misija poticanje svijesti mladih o važnosti udruživanja i organiziranog djelovanja radi povećavanja kvalitete sadržaja na prostoru u kojem žive. Naš je cilj pružiti priliku svakom nadarenom pojedincu da se svojim sudjelovanjem u ekipnom radu educira u svim segmentima kulturne i umjetničke djelatnosti i razvije vlastitu ličnost dovoljno snažnu da može prepoznati postojeće vrijednosti i dati nove (vlastite) sredini u kojoj se nalazi.

U sklopu gostovanja u Sarajevu bit će održana i četverodnevna grafička radionica na kojoj će uz studente akademije iz Sarajeva sudjelovati i njihovi kolege sa zagrebačke akademije. Njihov će zadatak biti izrada zajedničke grafičke mape u tehnici brakopis/akvatinta, a na temu pjesme Misao svijeta Silvija Strahimira Kranjčevića.

Web: www.uls.com.hr

Facebook: http://www.facebook.com/uls10290?_rdr=p

18. Minijature u Galeriji likovnih umjetnosti Sarajevo.jpg