KONTAKTI

Posjeta Galeriji Manifesto i predavanje osnivača i projektanata galerije

Posjeta Galeriji Manifesto i gostujuće predavanje osnivača galerije Adne Muslija, Ajle Salkić, Benjamina Čengića i projektanata enterijera galerije Dunje Krvavac i Nikole Ostojića

Slikarka i kustosica Adna Muslija, grafička i marketing dizajnerica Ajla Salkić i producent i umjetnik Benjamin Čengić, alumne Akademije likovnih umjetnosti i alumni Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, odnosno osnivačice i osnivač Galerije savremenih umjenosti Manifesto, predstavili su koncepciju i strategiju Galerije Manifesto studenticama treće godine Odsjeka produkt dizajn u okviru nastave na Unikatnom oblikovanju koju vodi doc. mr. Nataša Perković.

Govorili su o tome kako je uopšte došlo do ideje da se osnuje nezavisna galerija u Sarajevu, a posebno galerija savremenih umjetnosti, uprkos nezahvalnoj poziciji u kojoj se nalaze postojeće galerije u Bosni i Hercegovini, te kultura i institucije kulture općenito. Obrazložili su koncept galerije i njenu specifičnost, kao i strateški pristup razvoja svih aspekata galerije, od razvoja izložbenog programa, traženja adekvatnog prostora i njegovog renoviranja, do promocije i komunikacije vrijednosti galerije, prikupljanja inicijalnih sredstava preko crowdfunding-a, do razvoja zajednice i umjetničke scene oko galerije, kao i planiranja njene dugoročne finansijske samoodrživosti. Galerija Manifesto blistav je primjer poduzetništva, pa i aktivizma naših kreativaca, te može biti inspiracija i podsticaj studenticama da se iskažu u oblastima koje njih zanimaju i angažuju na poboljšanju stanja u kulturi Bosne i Hercegovine.

Budući da studentice u okviru nastave na Unikatnom oblikovanju II razvijaju vlastita prostorna rješenja, ali na nivou idejnog projekta, ukazala se prilika da arhitektica Dunja Krvavac i arhitekta Nikola Ostojić predstave idejni i izvedbeni projekat Galerije Manifesto. Rješenje je izuzetno suptilno, prati stroge zahtjeve izlagačkog prostora i u prvi plan stavlja umjetnička djela, istovremeno poštujući ograničenja oblikovanja enterijera zgrade iz Autro-Ugarskog perioda koja je zaštićena kao nacionalni spomenik, pretvarajući ta ograničenja u prednosti. Dunja Krvavac i Nikola Ostojić odijelili su svoje iskustvo rada na vrlo složenim funkcionalnim i tehničko-tehnološkim aspektima renoviranja i oblikovanja enterijera u staroj zgradi, građenoj zastarjelim tehnologijama, što je izuzetno vrijedno studenticama, obzirom da će se njihov rad na pomenutom semestralnom zadatku završiti na idejnom rješenju.

Više informacija o Galeriji Manifesto možete naći na linkovima:

https://www.manifesto.gallery/crowdfunding?utm_source=Klix.ba&utm_medium=Clanak

https://www.instagram.com/galerija.manifesto/

https://www.facebook.com/gallery.manifesto

Fotografija: Ajla Salkić

Galerija