KONTAKTI

Program ALU50 – Izložba Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije

Iskreno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije u srijedu 22.6.2022., u 12h30 u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Izložba Interdisciplinarnog studija Konzervacija i restauracija  dio je bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Nakon niza samostalnih izložbi naših nastavnika i suradnika, program obilježavanja jubilarnog rođendana nastavljamo s ciklusom od sedam samostalnih izložbi koje predstavljaju djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Kiparstvo, Nastavnički odsjek i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije. Na izložbi će biti predstavljeni radovi bivših i trenutnih studenata Interdisciplinarnog studija, prvog i drugog ciklusa studija.

O studijskom programu

Ideja o formiranju studijskog programa Konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU UNSA), s obzirom na ogromno kulturno-historijsko bogatstvo koje Bosna i Hercegovina baštini, prisutna je još od 1984. godine. Početkom 90–tih, pred sami početak ratnih sukoba (1992-1995), konačno je pokrenut program postdiplomskog studija Konzervacije i restauracije. Ipak, zbog ratnih dešavanja, upisani studenti uspijevaju završiti samo prvu godinu u Sarajevu, a nastavak školovanja završavaju na drugim visokoškolskim ustanovama u regionu.

 Po završetku rata ostvarena je dobra suradnja s Univerzitetima izvan BiH, posebno s Univerzitetom iz Avignona (Francuska). Godine 2000. uvedena je izborna nastava Konzervacija i restauracija. U okviru izborne nastave, realizirani su mnogi značajni konzervatorski i restauratorski projekti, sanacije i rekonstrukcije u Sarajevu, Avignonu, Počitelju.

 Dugogodišnja profesorica i bivša dekanica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, prof. Metka Kraigher-Hozo predano se borila da ovaj studij poslije rata 1990-ih ponovo zaživi. U tome su svoju podršku dali prof. dr Ćazim Hadžimejlić i prof. mr Darko Šobot kao i prof. dr Mustafa Memić, prof. dr Emira Kahrović, te mnogi drugi na ALU, Prirodno-matematičkom fakultetu  i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 Ovim su stvoreni minimalni uvjeti za pokretanje interdisciplinarnog studija za Konzervaciju i restauraciju, koji je započeo upisom 13 studenata u akademsku 2014./15. godinu.  Interdisciplinarni studij Konzervacija i restauracija koncipiran je kao dodiplomski studij u trajanju od tri godine i magistarski specijalistički studij u trajanju od dvije godine. Nastava se realizira na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Cilj studija je da u prve tri godine pruži opće teorijsko i praktično znanje u oblasti konzervacije i restauracije, a da se zatim, u naredne dvije godine, studenti usmjere i specijaliziraju u određenoj konzervatorsko- restauratorskoj oblasti.

 Zbog prirode konzervatorsko-restauratorskog posla, koji u sebi sažima umjetnički (slikarstvo, grafika, kiparstvo) i zanatski aspekt djelovanja s naučnim radom, studij Konzervacije i restauracije osmišljen je tako da kod studenata razvija i unapređuje potrebne manualne vještine i likovni senzibilitet. Kroz interdisciplinarni studij, studenti stiču znanja iz različitih umjetničkih disciplina, teorije i historije umjetnosti, zaštite kulturne baštine i prirodnih nauka, te razvijaju vještine za samostalno planiranje, koordinaciju i izvođenje konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

 Nakon dvije generacije I i II ciklusa studija, od naredne 2022/2023. akademske godine, ALU i PMF UNSA ponovo su pokrenuli upis u prvi ciklus Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije.


Izložbu Interdisciplinarnog studija Konzervacije i restauracije možete pogledati svakim radnim danom od 10h00 do 18h00, od srijede 22.06. do petka 01.07.2022. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Obala Maka Dizdara 3.

 Dobro nam došli!

 Dizajn plakata: Vanesa Prodanović Durmišević

Datum održavanja: