KONTAKTI

Rad studentica Odsjeka produkt dizajn Jasenke Džanković i Lamije Radončić nagrađen na Festivalu Mikser 2013 u Beogradu

Jasenka Džanković i Lamija Radončić, studentice Odsjeka produkt dizajn dobile su nagradu na međunarodnom festivalu Mikser u Beogradu u okviru postavke “Ghost project: Dizajn u tranziciji za samostalni rad “Cvjetkobran”.

Međunarodni žiri koji čine renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, arhitekta i profesor na Univerzitetu Karlsrue Folker Albus, industrijski dizajner Nikola Radeljković, dizajner nameštaja i profesor na Univerzitetu u Beogradu Jelena Matić i Maja Lalić, arhitekta i osnivač Mikser organizacije, studenticama je dodijelio nagradu u kategoriji “Novi proizvod za Mikser Design etiketu – projekti koji će se proizvoditi pod novom nezavisnom etiketom nameštaja i upotrebnih predmeta”.

Prema riječima Jasenke Džanković:

Cvjetkobran (FlowerTube)

Osnovna ideja koja nas je pratila kroz rad na ovom projektu je bila prepoznavanje neiskorištenih materijala, ili materijala koji imaju samo jednu svrhu – koja sama po sebi nije dovoljna.

Živimo u društvu u kojem svaki naš potez treba biti usmjeren na našu okolinu. Sa tako mnogo otpadnih materijala koje možemo naći u svakodnevnom životu, ima toliko potencijala da se oni na najbolji način iskoriste!

Koncept se temelji na pametnom korištenju otpadnih materijala. Mi smo prepoznali potencijal u oblicima cilindra / cijevi. Bez obraćanja previše pažnje na primarnu funkciju cijevi, istraživali smo oblike kanalizacijskih cijevi, velikih cijevi od PVC-a ili metala. Oblik cijevi je već korišten u svakodnevnim predmetima, kao što su korpa za kišobran i vaza za cvijeće. Sličnosti ova dva predmeta smo iskoristili za kreiranje novog funkcionalnog proizvoda.

Najveća prednost PVC cijevi je njihova mogućnost lagane transformacije. Svaka cijev ima dodatne opcije – produžetke. Stavljanjem jednog produžetka na drugu poziciju, možemo stvoriti zanimljivu strukturu sa specifičnim estetskim učinkom. Glavna cijev se koristi kao velika vaza za cvijeće, gdje koja je učvršćena stavljanjem zemlje u nju. Ostale dodane cijevi služe za odlaganje mokrih kišobrana. Kad smo stavili mokre kišobrane u cijev predviđenu za to, voda teče u zemlju i hrani biljke na površini. Uz ovaj sistem, koristimo kišnicu na novi način. Čak i kad nema kiše, oblik ovog proizvoda daje nam lakši, jednostavniji i logičan način zalijevanja biljaka.

Više informacija na:

http://mikser.rs/ucesnici/10-ghost-project-2013-dizajn-u-tranziciji-/177-flowertube-cvjetkobran/