KONTAKTI

“Sparkasse banka” i ALU zaključili memorandum o međusobnoj saradnji

Uz svečanu ceremoniju, Akademija likovnih umjetnosti i “Sparkasse banka” BiH su zaključili memorandum o međusobnoj saradnji u cilju pružanja pomoći i osnaživanja likovne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Amela Hadžimejlić- Kečo, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu izrazila je veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja ovog sporazuma.

Značajan podstrek

– U ovim teškim vremenima za cjelokupno društvo, a naročito za likovnu umjetnosti i kulturu općenito, ALU Sarajevo ulaže velike napore u ostvarenje svojih  ciljeva,  kvalitetnu edukaciju mladih budućih umjetnika, dizajnera i likovnih pedagoga kao i održanje i promociju bh. likovne umjetnosti. Ovaj Sporazum za nas predstavlja  značajan podstrek u našem radu i djelovanju te se iskreno želimo zahvaliti Upravi i Odjelu marketinga “Sparkasse banke” na  prepoznavanju i  želji da podrži  u današnjem vremenu i na ovom prostoru poprilično zanemarene, istinske vrijednosti jednoga društva, poput edukacije i umjetnosti – kazala je Hadžimejlić- Kečo.

Amir Softić, izvršni direktor “Sparkasse banke” kazao je da s posebnom pažnjom pristupaju segmentu društvene odgovornosti unutar kojeg vrlo pažljivo biramo oblast obrazovanja kao jednu od prioritetnih.

– Kako bi društvena zajednica dugoročno napredovala i razvijala se, svi trebamo ulagati u nauku, kulturu i obrazovanje. Jedina i prava investicija je ona u znanje, jer  može obezbijediti dugoročni razvoj ekonomije, ali i svih drugih segmenata našeg društva. Projekt sa ALU Sarajevo vidimo kao priliku da se mladi umjetnici dalje usavršavaju i kvalitetno ostvaruju svoje individualne ciljeve, čime značajno doprinose i razvoju cjelokupnog društva – kazao je Softić.

Nezavidan položaj

Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, podsjetio je da se umjetnost i kultura u našoj zemlji nalaze u nezavidnom položaju, te da je izuzetno značajno ostvarivanje saradnje koja predstavlja novi oblik podrške razvoju likovne umjetnosti u BiH.

– Realizacijom Memoranduma o saradnji između Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i “Sparkasse banke” pored zajedničkih interesa, daje se i doprinos jačanju kapaciteta Univerziteta u Sarajevu. Zahvaljujemo upravi banke što je Akademiju likovnih umjetnosti prepoznala kao respektabilnog partnera – kazao je Avdispahić.

Autor: Mi. K.

O članku i na linku:

http://www.avaz.ba/clanak/174110/sparkasse-banka-i-alu-zakljucili-memorandum-o-medusobnoj-saradnji