KONTAKTI

Studenti ALU na “arTZ” festivalu savremene umjetnosti u Tuzli

Izložbom fotografija austrijskog autora Herberta Gmeinera i tradicionalnom izložbom “Fotografija portreta” u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, 1. juna svečano je otvoren Festival savremene umjetnosti “arTZ”. 

Direktor festivala Rusmir Krdžalić naglasio je kako “arTZ” predstavlja “novi talas” kulturnog života koji se manifestuje kroz umjetničke discipline atipične za Tuzlu. Krdžalić ističe kako je “arTZ” jedini festival u Tuzli koji pruža priliku mladim ljudima da se aktivno edukuju i uključe u produkciju festivala, osnažuje ih kao mlade, potencijalne menadžere u kulturi i buduće profesionalne umjetnike.
Na ovogodišnji foto-konkurs “Fotografija portreta” pristiglo je više od 800 radova iz svih zemalja regiona, a u uži izbor ušle su 32 fotografije. Žiri je radio u sastavu: Robert Andrejaš (KMFAUFBIH), Ozren Božanović (AFIAP) i Samir Sufi, likovni umjetnik. Direktor festivala Rusmir Krdžalić proglasio je najbolje radove.
“Pokrivena” naziv je rada Azre Šahinović, studentice treće godine odsjeka Grafički dizajn, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji crno-bijele fotografije i nagradu za najbolju savremenu fotografiju.
Maja Skenderović, studentica master studija na Akademiji likovnih umjetnosti, osvojila je drugo mjesto u kategoriji kolor fotografije sa radom “Miss Brown”.
Pored brojnih sadržaja festvala, posjetioci će moći pogledati i izložbu fotografija “Poznate slike kao konceptualne fotografije”  prošlogodišnjeg pobjednika foto-konkursa Romana Kuduzovića, studenta četvrte godine odsjeka Grafički dizajn.